Razvoj regije ili suludi potezi koji će Kinezima a možda i još nekome, napuniti džepove? Autoput Banjaluka - Prijedor - propast


Razvoj regije ili suludi potezi koji će Kinezima a možda i još nekome, napuniti džepove? Autoput Banjaluka - Prijedor - propast

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče u Banjaluci sa delegacijom kineske kompanije Šandong kojoj je dodijeljena koncesija za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor. Tokom sastanka, predsjednik Vlade naglasio je da očekuje da bi izgradnja ovog autoputa mogla započeti već tokom ove godine, ističući da se radi o projektu od strateškog interesa za cijelu Republiku Srpsku.

Ovo su juče saopštili iz Vlade Republike Srpske nakon što je premijer održao sastanak sa Kinezima. Sastanak nakon kojeg nije organizovana konferencija za medije na kojoj bi novinari koji predstavljaju javnost mogli da pitaju ono što tu istu javnost Republike Srpske zanima. Izbjegavanje konferencija na kojoj bi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj mogli biti pitani i ona pitanja koja nisu dogovorena sa montiranim urednicima režimskih glasila postalo je praksa u Vladi Republike Srpske.


Foto: Vlada RS/Sastanak u Vladi

Vlada Republike Srpske, kako god, odlučila je da ide u gradnju autoputa Banjaluka- Prijedor. Autoput bi trebalo da bude dugačak četrdesetak kilometara a predviđeno je da Republika Srpska investitoru, 30 godina, plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputem u iznosu od 32,5 miliona maraka godišnje. Izgradnja će koštati 297 miliona evra što znači da će kineska kompanija za 30 godina ostvariti ogromnu dobit. Za to vrijeme plaćaće koncesionu naknadu u iznosu od 5 odsto od prihoda ostvarenih korištenjem autoputa (prihod od putarine).

Vlada Republike Srpske je izbjegavanjem konferencije za medije i samo slanjem saopštenja izbjegla mogućnost da novinari pitaju zašto je Banjaluci i Prijedoru potreban autoput od kojeg će da profitiraju Kinezi. Zašto dva grada od kojih jedan ima oko 150 000 a drugi tek oko 50 000 stanovnika nije bilo moguće spojiti kvalitetnom brzom cestom, čija gradnja je jeftinija? Da li je koncesionim ugovorom Vlada RS Kinezima garantovala godišnji broj vozila koja će koristiti autoput kao i nadoknadu u novcu ukoliko taj broj ne bude ostvaren? Ako je to tačno zašto je to dogovoreno jer je takav koncesioni ugovor najlošiji po Vlade jer ne primorava investitora da održava autoput i nižim cijenama putarine privlači vozače da ga koriste?

Sva ta pitanja su od izrazitog interesa za javnost Republike Srpske jer se radi o novcu svih građana Republike Srpske.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter