Razotkriveno: Tri člana osoblja Instituta za virusologiju Wuhan liječena zbog simptoma sličnih gripu novembra 2019.


Razotkriveno: Tri člana osoblja Instituta za virusologiju Wuhan liječena zbog simptoma sličnih gripu novembra 2019.

Na zahtjev SAD stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije pripremaju prijedlog za naredne studije o porijeklu virusa koji uzrokuje COVID-19.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pripremaju prijedlog za naredne studije o porijeklu virusa koji uzrokuje COVID-19, izjavila je u petak glasnogovornica te organizacije Fadela Chaib.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak pozvale WHO da provede drugu fazu svoje istrage o porijeklu, s tim što će nezavisni stručnjaci dobiti puni pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini.

Velika Britanija je uputila sličan apel, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Chaib je na brifingu Ujedinjenih naroda rekla da će stručnjaci pripremiti prijedlog za generalnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ali da ne postoji utvrđeni rok.

Nastavak razgovora

Ranije ove sedmice glavni stručnjak WHO-a za vanredne situacije Mike Ryan rekao je da će se razgovori sa državama članicama nastaviti narednih sedmica.

Ilustrirajući potencijalne opasnosti od regulacije sadržaja vijesti na društvenim mrežama, Facebook je u četvrtak ukinuo zabranu postova u kojima se iznose tvrdnje da je COVID-19 stvoren u laboratoriji nakon što je Wall Street Journal objavio da su tri člana osoblja Instituta za virusologiju Wuhan liječena u bolnici zbog simptoma sličnih gripu u novembru 2019. godine.

Foto naslovna: EPA/Ilustracija
Izvor: Agencije/balkans.aljazeera.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter