Rasprodaja: Vlasti Republike Srpske i Srbije ćute o prodaji telekomunikacionih antenskih stubova britancima??


Rasprodaja: Vlasti Republike Srpske i Srbije ćute o prodaji telekomunikacionih antenskih stubova britancima??

Telekom Srbija prodaje stratešku imovinu u BiH, kupac je britanski div - Telekom mjesecima priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta.
Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori, kupuje britanska firma Actis GP LLP, otkriva BIRN. (Telekom Srbija je vlasnik Mtela).

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke.

Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

Daleko od očiju javnosti, prodaja se priprema još od kraja prošle godine.

– Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i poslije više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao  u […] bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija – piše  na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers).

Taj projekat je objavljen prije nekoliko dana, tačnije 16. novembra.

Osim što se cijeli proces prodaje strateške Telekomove imovine u Srbiji, Crnoj Gori i BiH odvijao tajno za građane u ovim zemljama, i cijena je tajna za njihovu javnost.

– Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cijena nabavke je komercijalno osjetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi – piše na sajtu ove institucije u okviru Svjetske banke.

U razgovoru za BIRN direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da proces prodaje nije bio tajni već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić tvrdi da nije riječ o strateški važnoj imovini, ali da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

– To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cijena je još tajna, ali je veoma značajna, riječ je o velikoj količini novca. Cijena je ravna sa EU transakcijama – kazao je Lučić.

IFC, koji je dio Grupe Svjetske banke, navodi da transakciju treba da odobre svi relevantni regulatorni organi i tijela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da poslije prodaje, Telekom ove iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

– Dizali smo kredite za izgradnju baznih stanica, pogotovo su vrijedne one koje su 4G, održavali antenske stubove. Poslije prodaje antenskih stubova, mi ćemo i dalje morati da otplaćujemo kredite za bazne stanice, a plaćat ćemo i da iznajmljujemo antenske stubove za njih – kaže izvor blizak Telekomu.

Izvor: birn.rs/biznisinfo.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter