Raspakivanje: Dino - Zašto se plaši Konaković ako je u pitanju -pakovanje-??


Raspakivanje: Dino - Zašto se plaši Konaković ako je u pitanju -pakovanje-??

1. Važno je, u slučaju hapšenja 23 osobe, među kojima su i najviši policijski funkcioneri FUP-a i poveliki broj pripadnika Specijalne jedinice FUP-a, na čelu sa njenim komandantom, zbog, kako se sumnja, direktnih veza i rada za veliki narkokartel “Tito i Dino”, podsjetiti na nekoliko veoma važnih činjenica.

2. Istraga u ovom slučaju kreće od septembra 2016. godine, preciznije od 15.09.-25.09.2016. godine, kada Edin Gačanin, jedan od dva šefa NarkoKartela “Tito i Dino”, boravi u Sarajevu i Rijeci (21. i 22.09.) i kada ga u navedenom periodu obezbjeđuje nekoliko pripadnika Specijalne jedinice FUP-a.

Kao nagradu za zaštitu, Gačanin im je kupio kafiće i poslovne prostore, a Specijalnoj jedinici FUP-a opremu i policijske uniforme.

3. Prije nego nastavim da naglasim da Edina Gačanina pogrešno titulišu sa “Tito”, jer on nije imao to ime u nazivu kartela, već je bio (i ostao) Dino.

Tito je drugi vođa kartela, jači i od samog Gačanina.

4. U to vrijeme, 2016. godine, FUP je bio pod direktom kontrolom SDA, a svi oni koji se danas dovode u vezu sa Kartelom, među kojima je i Konaković, bio je član SDA.

To je vrlo bitno naglasiti, jer se stiče utisak da je i tada Konaković bio član “NiP”-a, što je potpuno netačno. “NiP” u to vrijeme nije ni postojao.

5. “Veza” Kartela prema Konakoviću je njegov prijatelj Gordan Memija, kojeg aktuelni ministar spoljnih poslova BiH vrlo zdušno brani, pa ide čak tako daleko da tvrdi da je riječ o “montiranom procesu”, iako se EUROPOL oglasio veoma snažnim saopštenjem koje ne ostavlja prostora za sumnju da je ta moćna međunarodna policijska agencija, uz sadejstvo sa agencijama SAD-a - DEA, FBI, te Belgijom (Savezna pravosudna policija Antverpen) i Francuskom (Nacionalna policija) veoma dugo i i temeljno bavila vezama NarkoKartela “Tito i Dino” sa osobama iz, zasad, policijskog i “privrednog” miljea u BiH.

6. Važno je istaći i sljedeće činjenice: Konaković odlazi iz SDA u februaru 2018. godine, godinu i po nakon boravka Gačanina u Sarajevu. Nakon toga, 12.03.2018. godine, osniva stranku “Narod i Pravda” u koju ulazi značajan dio bivših visokih funkcionera SDA.

Nakon razlaza sa SDA počinje i velika priča o NarkoKartelu “Tito i Dino”.

7. Nekako u to vrijeme, preciznije nekih godinu kasnije, dolazi i do razlaza Edina Gačanina sa Mirzom Gačaninom, svojim rođakom, koji prerasta u sukob opasnih namjera, jer Mirza Gačanin tvrdi da Edin Gačanin hoće da ga likvidira. 

8. Mirza Gačanin ima sve veze sa Narkokartelima iz BiH i to brojnim, dok, prema tvrdnjama “EUROPOL”-a, Edin Gačanin nastavlja da preko svog “unutrašnjeg kruga”, kako su iz te policijske agencije okarakterisali pohapšene, sa trgovinom narkoticima i nakon što je završio prvo u pritvoru 2022., a potom presuđen na sedam godina zatvora 16.11.2023. godine u Holandiji.

9. Možda nije ključno za cijelu ovu priču i njeno razrješenje, ali činjenica je da do razlaza u SDA dolazi nešto prije nego do raskola unutar Kartela. I da, nakon toga, Kartel, kao i Mirza Gačanin nastavljaju da rade svoj prljavi posao sa opijatima preko svojih mreža u BiH; Cijeloj BiH, a ne samo Federaciji BiH, iako su do sada uhapšeni mahom svi iz Federacije BiH.

10. Nakon što je u javnost isplivala shema osoba sa kojima je Kartel, kako se tvrdi, navodno imao veze, istina veoma veoma široko postavljena, Konaković se obrušava na medije i novinare, jer se u shemi našao i on. Ali, našli su se i drugi političari koji uopšte nisu reagovali na njeno objavljivanje, upravo zbog toga što je tako široko postavljena i mogla je biti sačinjena na osnovu raznoraznih saznanja, čak i nekog razgovora u kojem su se pominjala razna imena.

Konaković je tada rekao da se stavlja “na raspolaganje EUROPOL”-u, što je bilo krajnje čudno, jer nije rekao da se stavlja i na raspolaganje pravosudnim i policijskim agencijama u BiH.

11. Konaković se ponovo obrušio na medije, ali i na pravosuđe, još tokom akcije hapšenja pripadnika “unutrašnjeg kruga”, 22.04.2024. godine, ali i nakon što je uhapšen njegov prijatelj Memija.

“I Konaković i Memija trebaju biti predmet istraga. Od toga se ne treba praviti zabava za javnost jer neke vaše kolege imaju bliskost sa pravosudnim institucijama, pa znaju i prije nego se izdaju nalozi, šta će se dešavati i od toga naprave spektakularnu medijsku najavu. To izgleda kao pecanje ribe, pa je onda vratiš u more, bez da se išta do kraja dovelo s nekim ozbiljnim dokazima. Upozoravam sve koji pakuju u ovom procesu da se neće dobro provesti. Koliko god da nije dozvoljen krimininal, nije dozvoljeno ni pakovanje", poručio je 22.03. Konaković, ministar spoljnih poslova. 

12. Konaković ni na koji način ne bi smio da se miješa u rad policijskih i pravosudnih organa, a riječ “pakovanje”, kada je izgovori ministar spoljnih poslova je preteška i ukazuje na obračun unutar struktura, u ovom slučaju primarno tužilačkih, u kojima, kako sugeriše, negativci hapse pozitivce.

Konaković je na ovaj način vršio pritisak na pravosuđe i policiju. Koliko će taj pritisak uroditi plodom, saznaćemo ubrzo.

13. Čvrsto vjerujem da je Konaković, iz straha, potrčao pred rudu, a ruda ga je baš snažno udarila.

“Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili ‘užeg kruga’ članova kriminalne organizacije mete visoke vrijednosti od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju “EUROPOL”-a koje je nedvosmilseno i ukazuje da su neki ili svi privedeni radili za Edina Gačanina (meta visoke vrijednosti). I to ne samo 2016. godine kada je on nagrađivao specijalce, već i u periodu od posljednje dvije godine.

14. Ako se Konaković prvo stavio na raspolaganje “EUROPOL”-u, a sada i domaćim pravosudnim institucijama, i ako je nevin, čemu tvrdnje o “pakovanju”?

Ako je i Memija nevin, u šta mi je, iskreno, vrlo teško povjerovati, zbog čega Konaković tvrdi da bi mogao biti presuđen? Samo zato što je njegov prijatelj preslabo je objašnjenje. Valjda ima još prijatelja sem Memije.

15. Konaković ne može pobjeći od činjenice da je slika njegovog pasoša, kao i pasoša njemu bliskih osoba, pronađena u Skaj prepisci članova Kartela “Tito i Dino”.

Riječ je o martu 2021. godine, ali ne mogu tvrditi da je Konaković zaista i otputovao u Dubai i da mu je put platio Kartel, jer nemam potvrde takve informacije. Ali da slika njegovog pasoša jeste nađena u Skajprepisci, tu nema nikakve dileme, već je riječ o notornoj činjenici.

16. Konaković treba objasniti i javnosti, ali i pravosudnim i policijskim institucijama otkud slika njegovog pasaoša u Skajprepisci pripadnika NarkoKartela “Tito i Dino”? Da li je riječ o “pakovanju” ili nečem sasvim drugom?

Međutim, Konaković se uplašio. To je potpuno jasno iz njegovih dramatičnih reakcija.

Zašto se plaši ako je u pitanju “Pakovanje”? Pakovanja? Pa on je na vlasti i teško bi se bilo ko usudio da mu “spakuje”.

17. Ako je zaista “pakovanje”, neka Konaković jasno kaže ko pakuje - imenom i prezimenom i neka ukaže na sve koji to čine, u bilo kojoj instituciji da su: policiji, Tužilaštvu BiH, Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo… I neka traži da se “pakeri” istraže.

Neka “pakere” prijavi Tužilapštvu BiH. I traži hitnu istragu. To je jedini ispravan put.

18. Imam potrebu navesti još nekoliko bitnih činjenica, ali, bez obzira na to što one nisu pohvalne po institucije, nikako ne idu Konakoviću u prilog.

U Tužilaštvu BiH još uvijek je vrlo značajan politički upliv, kao i u Sudu BiH. 

Upliv politike u entitetska/kantonalna Tužilaštva i sudove, je gotovo pa apsolutan.

19. Skaj istrage se prečesto zloupotrebljavaju, skrivaju se imena brojnih koji se pominju u njima, a visoki su funkcioneri policije, tužilaštava, kao i politički funkcioneri.

I da ne bude zabune: Sve te nezakonite radnje dobro se naplaćuju.

20. Uprkos svemu, dio posla po Skaj istragama urađen je do sada, bez obzira na sve opstrukcije koje jesu brojne i u policiji i tužilaštvu, gdje su i eksterne i interne.

Istina je i da se tuku međusobno stari i novi šefovi i njihovi “grozdovi” obavještajnih službi. Previranja su u svakoj instituciji, kako državnoj tako i entitetskim.

21. Istina je I da postoje tužilački klanovi koji se nemilosrdno bore jedni protiv drugih, ali je istina i da EUROPOL, DEA, FBI, Nacionalna poicija Francuske i policija Belgije ne bi učestvovali u tome nikako i ni na koji način. Ta činjenica cijeli ovaj slučaj čini mnogo mnogo složenijim od slike koja želi da se prikaže iz unutrašnjih krugova.

22. Slična situacija bila je i u Crnoj Gori, ali su tamošnje vlasti uspjele da se othrvaju pritiscima Klanova i njihovim Šefovima koji su bili u vrhu institucija. 

Takav rasplet moraće se desiti i u BiH.

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: Dino i Dino
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com