-Raspakivanje- Dejtona nikome ne može donijeti korist

-Raspakivanje- Dejtona nikome ne može donijeti korist

Borenović kaže da bilo kakvo prinudno „raspakivanje“ Dejtona nikome ne može ići u korist. 

„Jasno mjesto i nadležnosti Republike Srpske, kao i dvoentitetsko uređenje i konstitutivnost naroda, okvir su na kojem počiva Dejtonski sporazum i samo postojanje BiH određeno je prvenstveno snažnom pozicijom Republike Srpske unutar nje“, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović povodom dvadeset pet godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Borenović kaže da bilo kakvo prinudno „raspakivanje“ Dejtona nikome ne može ići u korist: 

„Cilj svakoga treba da bude da godine koje su ispred nas prođu sa što manje političkih tenzija. Dejtonski okvir daje dovoljno širine da se oba entiteta i BiH ekonomski razvijaju i više od dvije decenije nakon završetka to rata treba biti osnovni  cilj. Znači, ekonomska saradnja, investicije i razvoj, umjesto političkih podjela i kreiranja sukoba“, ističe Borenović. 

On dodaje da dejtonsko uređenje garantuje stabilnu poziciju Republici Srpskoj unutar BiH i da se protivi svakoj vrsti avanturizma koji bi eventualno proizveo dalja dijeljenja:

„Republika Srpska je prije dvadeset pet godina dobila međunarodnu verifikaciju kao jedan od dva entiteta unutar BiH, sa jasno postavljenim nadležnostima i ustavnom pozicijom da možemo na tim osnovama graditi uslove za opstanak naroda na ovim prostorima, ekonomski napredak, poboljšanje standarda života i očuvanje ustavne pozicije. Svaki avanturizam koji predstavlja reviziju Dejtona, bilo od koga da dolazi, za nas je apsolutno neprihvatljiv“, zaključuje Borenović.

Izvor:rtvbn