Raskrinkavanje lažnog hirurga i potkovanog tužioca korumpiranog Tužilaštva Srpske! Dokazi i činjenice (Foto)


Raskrinkavanje lažnog hirurga i potkovanog tužioca korumpiranog Tužilaštva Srpske! Dokazi i činjenice (Foto)

Ekskluzivno otkrivam sve detalje prevare prijedorskog lažnog hirurga Stanka Baće zasnovano na dokazima počinjenih krivičnih djela. Ujedno doznajte i šta glavni tužilac OJT Prijedor Mladen Mitrović godinama zataškava za mito od 30.000 KM.

Samo u prijedorskom teško kriminalizovanom tužilaštvu moguće je da jedan čovjek istovremeno bude na dva mjesta. Konkretno: doktor Stanko Baćo od 11.03.2013. do 31.07.2014. istovremeno je obavljao specijalističke studije u Beogradu i bio stalno zaposlen u njemačkoj klinici. Normalno, dokumentacija iz Beograda je krivotvorena i sa te strane lažni hirurg počinio je krivična djela "Falsifikovanje isprave" i "Navođenje složbenog lica na ovjeru neistinitog sadržaja".

No, glavna krivična djela u domenu su zaista nesvakidašnje prevare po kojoj je Stanko Baćo istovremeno ubirao plate od Opšte bolnice u Prijedoru i bar dvostruko veće u klinici njemačkog gradića Majena. Govorimo o najmanje 16 nezasluženih plata sa pripadajućim naknadama koje je ovaj prevarant ubrao sa grbače naroda - kako to potkrepljuju brojni materijalni dokazi. 

Nepobitne dokaze počinjenih krivičnih djela pominjao sam u prvim tekstom na ovu temu Afera "POTKIVANJE" glavnog tužioca Mitrovića, a sada ih ekskluzivno prezentujem javnosti - tipa njemačke vize na ime Stanka Baće sa podnaslovne fotografije. Izdate na pašoš Republike Srbije, čije državljanstvo ima lažni hirurg, a kakav vidite na donjoj fotografiji. Uz opasku da isti pored prijedorskog ima prijavljeno prebivalište u Mladenovcu, šta se u praksi podvodi pod osnove određivanja pritvora.

No, krenimo hronološki razjašnjavati osmišljavanje, pripremanje i počinjenje prevare doktora Stanka Baće. U posjedu sam pismenog odgovora na poslaničko pitanje ministra Alena Šeranića iz septembra 2020. kao dokaza od kad je resorno ministarstvo upoznato sa ovim problemom. U ovom dokazu navode da je Opšta bolnica u Prijedoru kao poslodavac doktoru Baći specijalizaciju u oblasti opšte hirurgije odobrila 25.02.2010. godine. 

Bitno je znati da prijedorski ljekar za potrebe specijalizacije nije morao ići u inostranstvo, nego je sve potrebno mogao završiti u Prijedoru i Banjaluci. I specijalizaciju je započeo po takvom programu, no lažni hirurg imao je sasvim drugačije namjere i planove. Želio je prevariti svog poslodavca i zato traži da specijalističke studije obavi u Beogradu, pod izgovorom "kvalitetnijeg usavršavanja". Rukovodsrvo bolnice odobrilo mu je ovaj zahtjev i za te namjene sklopilo potrebne sporazume sa beogradskim medicinskim ustanovama.

Koje stvarne namjere je imao Stanko Baćo vidite sa gornjeg dokaza. Znači, 27.07.2011. godine doktor preko izvjesnog Danijela Hofera aplicira za posao u Njemačkoj - konkretno slanjem CV-a (profesionalne biografije). Zato mu je bilo bitno maknuti se iz vidokruga poslodavca, a koliko ga je usavršavanje u Beogradu zanimalo vidimo po tome gdje je stvarno boravio i čime se bavio. 

Po narednom dokazu u vidu poruke koju piše Stanko Baćo vidimo da se od 11.03.2013. godine nalazi u Njemačkoj. Sam pominje kako mu je neko u "bgdu dao potpis na mufte", te kako je istovremeno prijavljen na dva mjesta ili čak na tri pošto i u Srbiji ima prijavu prebivališta. Zna se da je njegov kolega iz Mladenovca u Prijedor slao lažne prijave boravka i druga krivotvorenadokumenta kako bi Baćo dobijao platu od Opšte bolnice i pripadajuće naknade. 

Paradoksalno je primanje naknade za odvojeni život koju su građani plaćali ovom prevarantu za vrijeme dok je u njemačkoj klinici ubirao osnovnu platu preko 2.500 eura (bez prekovremenog rada i drugih naknada!). Kako sam naveo u prvom tekstu prevarni cilj mu je bio uštediti 100.000 KM, a već su objelodanjene poruke u kojima to navodi. 

Kao iskusan kriminalista ne bih dokaze izvodi iz desetina poruka ovog prevaranta, nego prezentujem njemački bankovni račun na ime Stanka Baće. Tako sami možete vidjeti gdje je doista boravio i čime se bavio lažni hirurg. Govorimo o Komerzbanci, filijali u Majenu, sve sa adresom i primanjima od tamošnje klinike. Račun sam po sebi predstavlja materijalni dokaz, ali i dokazno sredstvo preko kog tužilaštvo može dobiti obilje podataka od esencijalne važnosti za pokrenuti krivični postupak.

Posebice je važan podatak da li je doktor Baćo u Njemačkoj primanja ostvarivao do 31.07.2014. godine, a možebitno i poslije tog datuma. Period od 16 i više mjeseci svakako nije mogao provesti u Beogradu radi izvršavanja obaveza iz ugovora i nastavno-specijalističkog programa. Znate, specijalizacijom se stiču ZNANJA i VJEŠTINE neophodne za dalji rad u određenoj oblasti, a kakve Stanko Baćo nije mogao steći zbog odsustvovanja u inostranstvu. Zato i govorim o lažnom hirurgu!

U ranijim tekstovima objašnjavao sam kako diploma predstavlja javnu ispravu kojom se dokazuju KOMPETENCIJE STEČENE USPJEŠNIM OKONČANJEM STUDIJA ili nastavnog programa visokoškolske ustanove. Kada su medicinske specijalizacije u pitanju polaznici dobijaju diplomu/uvjerenje stečenih kompetencija. Ukoliko je moguće steći validnu diplomu sa pohađanjem polovine nastavnih obaveza onda ova Baćina nije krivotvorina.

Iz pomenutog odgovora ministra Šeranića na poslaničko pitanje postavljeno na sjednici Narodne skupštine RS znamo da je njegovo ministarstvo 27.07.2015. godine doktoru Stanku Baći odobrilo polaganje specijalističkog ispita na Medicinskom fakultetu banjalučkog Univerziteta, te da je isti mjesec kasnije položio, a šta vidite sa gornjeg foto-dokaza.

Prednji dokaz bitan je zbog "prebacivanja odgovornosti" sa ministarstva na tužilaštvo i obratno kakvo nedvosmisleno traje dvije i po godine. Za glavnog tužioca OJT Prijedor već sam objavio da je uzeo mito od Baće vrijedan oko 30.000 KM, iz njegovih poruka vidio sam kako direktoru bolnice dr Mirku Sovilju planira ponuditi 20.000 KM mita, dok se za ministra Šeranića očigledno moram raspitati. 

Elem, mito i korupcija, odnosno silni falsifikati i prevarno stečeni prihodi, ovde su od sekundarnog značaja. Ključno je da ljekar bez potrebnih znanja i vještina bukvalno eksperimentiše nad pacijentima prijedorske bolnice. U prvom tekstu na ovu temu pomenuo sam smrt pacijenta H.H. koja je nasstupila ubrzo poslije operacije kile i kako bolnica i ministarstvo nastoje zataškati ovaj slučaj. Baš kao i teške posljedice nestručnih operacija drugih pacijenata.

Koliko je moje pisanje tome doprinijelo ne znam, ali imam potvrđenu informaciju da je tužilaštvo izdalo naredbu policiji za istragu okolnosti smrti pomenutog H.H., kao i da se ista sprovodi. U tom kontekstu prezentujem gornje dokaze nekompetentnosti hirurga, odnosno pružanja izuzetno opasnih medicinskih usluga bez validne specijalizacije opšte hirurgije. Kakvi povezani sa medicinskom dokumentacijom smrti pacijenta daju mnogo upotpunjeniju spoznaju krivične odgovornosti. Te šire krug odgovornih. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter