Rambo Amadeus: Ekologija je nova ideologija na Balkanu


Rambo Amadeus: Ekologija je nova ideologija na Balkanu

Dajući svoju svesrdnu podršku kampanji za zaštitu rijeka na Balkanu, nakon samo par mjeseci, legendarni Rambo Amadeus nastupiće na “Koncertu za rijeke Balkana“, koji će se održati 29. septembra u 19.30 sati na Trgu ispred BBI Centra.

Njemu će pridružiti i Damir Imamović, kralj nove sevdalinke, Eda Zari, najpoznatija albanska jazz pjevačica i Tamara Obrovac, jedinstvena hrvatska etno-jazz umjetnica.

Ovi vrhunski izvođači pobrinuće se za sjajnu atmosferu i muzički ugođaj, sa željom da pokažu svu važnost očuvanja plavog srca Evrope i Balkana.

Rambo Amadeus osim po muzici poznat je i po svojoj ekološkoj osviještenosti ali i aktivnostima s ciljem zaštite prirode.

– Odazvao sam se da sviram na ovoj manifestaciji iz dva razloga. Vidio sam na nekoliko mjesta na Balkanu kako se čitav vodotok rijeke prekida i voda preusmjerava u cijevi, ostavljajući samu rijeku i okolinu bez života. Čovječanstvo u cjelini mora da razumije da mi moramo da ostavimo našoj djeci i unucima šansu da opstanu, a jedini način da im to omogućimo je da im ostavimo sačuvanu prirodu. Neće im pomoći ni luksuz, ni novac, ni skupa auta ni računi u banci ako ne budemo sačuvali biodiverzitet, jer čovjek bez ostalih živih bića, koje polako ali temeljno u trci za profitom istrebljuje, nema na planeti nikakve šanse. Na kraju, planeta Zemlja će kako god okrenemo opstati, samo je pitanje da li će i Homo sapiens, ukoliko ne promjeni svoj karakter, uspjeti u tome.  Drugi razlog zašto učestvujem je činjenica da živimo u društvu u kojem je uništena svaka dosadašnja ideologija i mladi ljudi traže novu ideologiju, nešto što će im dati puni smisao postojanja. Ta nova ideologija svakako je ekologija, i ona ne poznaje nikakve ni državne, ni nacionalne ni vjerske granice i razlike između ljudi. Ja dakle dolazim da pomognem da se ta nužna, neophodna ideologija za opstanak Homo sapiensa prije svega osvijesti, ustanovi, a zatim i prihvati – istakao je Rambo Amadeus.

On je i ranije podržavao ili direktno učestvovao u različitim ekološkim akcijama. U jednoj takvoj je ležeći na ulici blokirao saobraćaj u znak protesta zbog sječe platana u Beogradu. Koncert četvoro umjetnika organizovan je kao dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu.

Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana.

U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu. Upravo je povod ovog koncerta garancija nadahnutog nastupa Ramba Amadeusa. Njegove koncerte osim muzike i upečatljivih tekstova čine i njegovi komentari i osvrti između pjesama što njegova publika posebno cijeni.

Ulaz na kocert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će se održati u Domu mladih Skenderija.


Izvor: SrpskaCafe