Rafineriju Brod trebalo bi da preuzme Azerbejdžan a mađarski MOL lanac benzinskih pumpi -Nestro-petrol- 


Rafineriju Brod trebalo bi da preuzme Azerbejdžan a mađarski MOL lanac benzinskih pumpi -Nestro-petrol- 

Finalizacija ovog posla u Moskvi, krajem oktobra kada bi trebalo da Putin primi Dodika.

Rafineriju nafte u Brodu, koja je sada u vlasništvu Rusije, trebalo bi da preuzme Azerbejdžan, tvrde moji izvori iz diplomatskih krugova.

Finalizacija ovog posla trebala bi da se desi u Moskvi u koju Dodik, prema sopstvenoj najavi, putuje krajem oktobra ove godine.

Takav rasplet događaja dao se naslutiti i iz izjave Milorada Dodika, tokom njegove posjete Budimpešti, 20.08.2023. godine, gdje se sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Dodik je tada rekao da je “Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj”

Prije toga, Dodik je, istim povodom, putovao u Azerbejdžan u maju ove godine kada se sreo sa tamošnjim premijerom Alijem Asadovim.

Ruska nafta, zbog sankcija EU toj državi, čiji je razlog agresija na Ukrajinu, ne može više da isporučuje naftu u BiH, ali bi to mogla, dijelom, preko Azerbejdžana.

Drugi bitan razlog ove “ekonomske akcije” jeste prodaja proizbodnje bitumena kojeg proizvodi Rafinerija Brod. Zalihe tog proizvoda koje su bile u Rafineriji su rasprodane, a velika je potražnja za njim, posebno iz Albanije. 

U istom “paketu” je i prodaja lanca benzinskih pumpi “Nestro petrol”, koje su, takođe, u vlasništvu Rusije, ali njih ne bi trebao preuzeti Azerbejdžan, već mađarska firma “MOL”.

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: Dodik i Alijev u Budimpešti
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter