Radnicima nisu uplaćeni doprinosi, iako je Vlada Republike Srpske obećala (Video)

Radnicima nisu uplaćeni doprinosi, iako je Vlada Republike Srpske obećala (Video)

Svim radnicima ili nisu uplaćeni doprinosi kako je Vlada Srpske obećala ili je problem drugačije prirode. Pojedini radnici koji su u posljednjih mjesec dana ostali bez posla tvrde da ne mogu da se prijave na biro za zapošljavanje jer im doprinosi nisu uplaćeni od februara.

Iz Vlade Republike Srpske i Zavoda za zapošljavanje bez odgovora.

Određenom broju radnika nisu uplaćeni porezi i doprinosi za mart i april. To je makar ono što im je rečeno u Zavodu za zapošljavanje u koji su neki od njih došli da regulišu status nakon što su dobili otkaz od svojih poslodavaca.

Sada, svjedoče za BN, ne mogu da se prijave na Zavod i tako ostvare zakonsko pravo koje imaju nakon otkaza. Od Zavoda za zapošljavanje i Vlade Republike Srpske nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa ovim problemom.

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović podsjeća da je Vlada obećala uplatu doprinosa za radnike koji nisu radili u martu i aprilu.

Radnici koji su nas kontaktirali kažu da jesu dobili minimalne plate kao što je Vlada i obećala ali nisu im riješeni doprinosi i sada su u potencijalnom problemu. Prošle sedmice, međutim BN televiziji se javilo nekoliko privrednika koji su tvrdili da ne mogu elektronksi izvršiti prijavu poreza i doprinosa u Poreskoj upravi.

Nezvanično, problem je nastao zbog prestanka rada Integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi.

U Poreskoj upravi tvrde da problem jeste postojao zbog preseljenja sistema ali da je otklonjen.

Naši izvori su tvrdili da problem u Poreskoj upravi nije beznačajan ali su to iz ove uprave oštro negirali.

Vlada je obavezu plaćanja poreza i doprinosa preuzela na sebe kao vid pomoći privrednicima koji su pogođeni mjerama zbog zaštite od virusa korona. Radnici koji su trenutno u problemu očekuju da problem koji imaju bude riješen hitno.  

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks