Radnici sa Balkana posvađali njemačke parlamentarce

Radnici sa Balkana posvađali njemačke parlamentarce

Prijedlog njemačke desničarske ekstremističke stranke AFD da se ukine Pravilo za zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Njemačku izazvao je otpor svih ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu, koje su jednoglasno najavile da će prijedlog odbaciti.

AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti njemački radnici, kao i da se prekine praksa da, kako tvrde, loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u njemačkoj privredi. 

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, rekao je da je prijedlog AFD-a mješavina nepoznavanja ekonomije i netrepeljivosti prema strancima, javljaju Nezavisne novine.

– Tipično za vas, u vaš prijedlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrijepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnosti – rekao je on i podsjetio na istraživanja nezavisnih instituta, koji su ocijenili da pravilo ne ugrožava domaću snagu, pomaže njemačkoj ekonomiji, ne dovodi do smanjenja plata i ne opterećuje socijalni sistem Njemačke.

– Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica – rekao je on.

Johanes Fogel iz njemačkih Liberala istakao je da je ovaj prijedlog raskrinkao lažnu zabrinutost AFD-a za više reda u oblasti useljavanja, kako bi pokušali oteti koji glas od glasača s političkog centra.

– Maske su danas pale jer crno na bijelo se ovdje pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist njemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osjećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći – rekao je Fogel.

Maks Štraubiger, poslanik bavarskog CSU-a, rekao je da je prijedlog AFD-a besmislen pošto on nije usvojen jer su to tražili balkanski radnici, već su to tražili njemački poslodavci, i podsjetio da prednost imaju domaći i evropski radnici.

– Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritišću plate njemačkih radnika na dolje – rekao je on.

Danijela Kolbe iz SPD-a je rekla da je govor napisala prije nego što je čula izlaganje AFD-a.

– Naravno da ništa nisam morala mijenjati, jer su napisali sve što se moglo očekivati – sadržajno tanko, promašeno, a najviše od svega kontraproduktivno. I sami ste spomenuli da pravilo sadrži odredbu o prednosti za domaće radnike. Ili da to preformulišem, kako biste vi u AFD-u možda lakše shvatili – u tom pravilu domaći radnici imaju prednost, dakle niko njemačkim radnicima ne oduzima radna mjesta – rekla je Kolbeova.

Podsjetila je da je prije uspostavljanja pravila kao prijedlog njene stranke njemački azilantski sistem bio preopterećen ljudima sa zapadnog Balkana koji su se željeli zaposliti u Njemačkoj, pišu Nezavisne.

Ona je citirala šefa njemačke građevinske branše, koji je rekao da bi bez radnika sa zapadnog Balkana ova branša ušla u krizu.

– Da li to želite? Poštedite nas vaših besmislenih stavova. Vi za naše radnike niste učinili ništa. Prestanite nam oduzimati vrijeme apsurdnim prijedlozima – rekla je.

U narednoj parlamentarnoj fazi ovaj prijedlog ide u raspravu po odborima, a nakon toga će biti stavljen na konačno glasanje.

Izvor: biznisinfo.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter