Putin potpisao - Možete ugasiti internet


Putin potpisao - Možete ugasiti internet

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namerava da stvori infrastrukturu za "suvereni" internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih hakerskih napada, preneo je Index.hr. S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao vid još veće cenzure.

"Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

On objašnjava da se novim zakonom menjaju dosadašnji uslovi poslovanja u kojima su davaoci internet usluga poslovali, odnosno uslovi slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontroliše kada hoće i koliko hoće.

Prema novom zakonu, internet promet u Rusiji usmeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura bi tek trebalo da se izgradi, dok se od internet kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da obezbde i instaliraju opremu potrebnu za uspešnu tranziciju.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega ke na hiljade ljudi protestovalo protiv zakona koji je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao još u maju.

Portparol Kremlja međutim tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

Izvor: index.hr/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks