Prvi zakon o vraćanju nadležnosti s BiH na Srpsku objavljen u Službenom glasniku

Prvi zakon o vraćanju nadležnosti s BiH na Srpsku objavljen u Službenom glasniku

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je sinoć u „Službenom glasniku Republike Srpske“, nakon što je juče portal CAPITAL pisao kako su se uslovi za objavu Zakona stekli 20. decembra, ali da isti još nije objavljen.

Ukaz je, prema objavi iz „Službenog glasnika“, predsjednica RS Željka Cvijanović navodno potpisala 23. decembra, ali je objavljen tek juče nakon 16 časova i teksta CAPITAL-a, iako su od 23. decembra izašla dva broja glasnika.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske izglasala je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS na sjednici održanoj 20. oktobra 2021. godine.

Nakon toga je 1. novembra Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS donio Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u pomenutom Zakonu, te 8. novembra tu Odluku i obrazložio.

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost svih klubova povodom predmetnog Zakona, kao ni Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda.

Zbog toga je, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović 6. decembra ove godine dostavila Ustavnom sudu Republike Srpske, odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, akt kojim traži utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS na sjednici 13. decembra donijelo je Rješenje kojim nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS.

To Rješenje Ustavnog suda objavljeno je u „Službenom glasniku RS“ 20. decembra čime su se stekli uslovi i za objavu Zakona.

Prethodno je, kako je CAPITAL objavio, direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima Srpske zatražio da se obustave sve aktivnosti na uspostavljanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, ističući da će to dovesti do poremećaja na tržištu i uticaće na pacijente i zdravstvenu zaštitu.

Dopis je 16. decembra upućen predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Njihov stav povodom zahtjeva iz Evropske komisije CAPITAL je zatražio prije dva dana, a do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”, odnosno 28. juna 2022. godine.

Piše: Svjetlana Šurlan
Foto naslovna: Pixabay/Službeni glasnik RS
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter