Prvi put za deset godina Bolnica -Sveti vračevi- u Bijeljini poslovala pozitivno

Prvi put za deset godina Bolnica -Sveti vračevi- u Bijeljini poslovala pozitivno

Prvi put u proteklih deset godina Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini poslovala je pozitivno, istakao je  direktor ove zdravstvene ustanove, napominjući da je zaustavljen finansijski pad zahvaljujući odgovornom i predanom radu najvećeg broja zaposlenih.

Obaveze iz ranijeg perioda, veće od 28 miliona KM, nisu spriječile pozitivno poslovanje bijeljinske bolnice, koja je 2020. godinu zaključila u finansijskom plusu, poručio je direktor Bolnice.

“Najveći je benefit da poslije deset godina poslujemo pozitivno. Ako smo 2011. godine bili u minusu 2.890.000 KM, 2014. godine 3.300.000 KM, 2017. godine 3.500.000 KM, 2018. godine 5.100.000 KM, 2019. godine minus od 6.300.000 KM, a sada, 2020. godine, poslujemo u plusu 432. 514 KM. Dakle, zaustavili smo finansijski pad Bolnice i počinjemo polako da rastemo”, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović – direktor JZU Bolnice “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Uz podršku cijele zajednice mnogobrojni problemi su prevaziđeni, ipak potrebno je još mnogo rada, posebno u doba epidemije virusa korona, koja je unazadila poslovanja na svim poljima.  Trenutno najveći uspjeh ove zdravstvene ustanove jeste brzo reagovanje u kovid uslovima.

“To potvrđuje da smo imali skoro 1300 hospitalizovanih u našoj bolnici u kovid uslovima. Tu je bilo pacijenata iz cijele Republike Srpske. U jednom momentu, kada u okruženju nije bilo mjesta u pojedinim bolnicama, mi nikada nismo bili bez slobodnih kapaciteta. U svakom momentu u Bijeljini bilo je dovoljno mjesta, bilo je dovoljno kadra, opreme i, ono što je najvažnije, bilo je dovoljno entuzijazma, hrabrosti, smjelosti. Ovdje je vladala sve vrijeme pozitivna atmosfera,” dodaje Maksimović.

Ulaganje u znanje jest ulaganje u budućnost zbog čega je nezaobilazna saradnja sa eminentnim stručnjacima.

“Pomenuću saradnju sa Medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci koja već daje rezultate. Da ne govorimo o profesoru Taniću i PCR laboratoriji i to da pokrivamo već dvanaest opština, zatim saradnju sa profesoricom Mijović - vodećim regionalnim epidemiologom, takođe interventna kardiologija koja radi 24 sata u kovid uslovima. Jedina smo zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj sekundarnog i tercijalnog nivoa koja ima standard ISO 9001 i to smo ostvarili zahvaljujući Sektoru za menadžment. Da ne zaboravimo HISPA centar koji smo otvorili zahvaljujući profesoru Tasiću,” napominje direktor Bolnice “Sveti vračevi”.

Liste čekanja za kardiologa i reumatologa, koje su bile i do četiri mjeseca, skraćene su.

“Kod kardiologa se čeka do 20 dana, a kod reumatologa između 10 i 15 dana. Govorimo o elektivnim, hladnim pregledima - sve što je hitno odmah se završava,” ističe direktor JZU Bolnice “Sveti vračevi”, Bijeljina.

 Dosta je urađeno i na planu infrastrukture Bolnice.

“Zašto ne pomenuti, asfaltirali smo dio puta koji nije asfaltiran skoro sto godina, eto svjedoci ste da smo uljepšavali krug bolnice,” podsjeća Maksimović.

 Godina 2021. će biti godina znanja, jer je to investicija koja se uvijek isplati, najavljuju iz Bolnice “Sveti vračevi”.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter