Pršti od luksuza i bahaćenja: Tužiocu Kajganiću -napokon- stigla limuzina od 130.000 KM


Pršti od luksuza i bahaćenja: Tužiocu Kajganiću -napokon- stigla limuzina od 130.000 KM

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić napokon je uspio u naumu na nabavi metalik crnu limuzinu od 130.000 KM, saznaje CAPITAL.

Tužilaštvu je na tender pristigla samo jedna ponuda i ona je bila i prihvatljiva i to ona od firme „Porsche inter auto Bh“ iz Sarajeva.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Kajganić je luksuzni automobil nabavio iz drugog pokušaja.

Prva nabavka je raspisana krajem maja, ali je propala jer nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku.

Ono što je karakteristično za prvu nabavku je da je tender objavljen baš u momentu kada su Kajganićev brat Danko Kajganić i njegov kompanjon Aljoša Galić uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u krađu automobila jaguar u Odžaku vrijednog oko 100.000 maraka.

Ponovljeni postupak nabavke je raspisan krajem juna, a okončan je pomenutom dodjelom ugovora sarajevskoj firmi.

Podsjećanja radi, zatraženo je da limuzina posjeduje elektronski podesiva prednja sjedišta sa memorijom i lumbalnom podrškom i grijanjem prednjih sjedišta.

Zatražili su i da automobil ima elektronski stabilizacijski program, elektronsku parkirnu kočnicu, led svjetla, komande na volanu, adaptivni tempomat, sigurnosni sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistencijom upravljanja.

Zadnja bočna stakla moraju biti zatamnjena, kao i zadnje vjetrobransko staklo.

Vozilo mora biti automatik i ispunjavati minimalno Euro 6 standard.

Na portalu javnih nabavki juče su osvanula dva ugovora za nabavku luksuznih automobila za Predsjedništvo BiH vrijedna gotovo pola miliona maraka i to SUV do 165.000 KM i limuzinu od skoro 318.000 maraka.

Kako je saznao portal CAPITAL ova dva automobila će koristiti Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika takođe je nedavno nabavljen automobil od oko 311.000 KM što je izazvalo veliko negodovanje u javnosti.

To je ujedno, pored automobila koje je nabavilo Predsjedništvo BiH, najskuplji nabavljen automobil u ovoj godini.

CAPITAL je objavio i tekst gdje je navedeno da su insititucije na nivou RS i BiH u prvih pet mjeseci ove godine potrošile deset miliona maraka na nabavku luksuznih automobila.

Sve se to dešava u trenutku dok građani grcaju u dugovima, najniža penzija u RS iznosi svega 275 KM, a minimalac 700 maraka i dok je BiH u prvom kvartalu ove godine opterećivao javni dug od 12,7 milijardi KM.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter