Provjera diploma ne treba - Ostali bi bez Dodikovih miljenica na funkcijama ministarki, savjetnica, direktorica, profesorki, urednica (Video)


Provjera diploma ne treba - Ostali bi bez Dodikovih miljenica na funkcijama ministarki, savjetnica, direktorica, profesorki, urednica (Video)

Iz Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo poručuju da još nisu odlučili da li će pokrenuti zahtjev za provjeru diploma u institucijama Republike Srpske, a sve pravdaju širokim poljem djelovanja koje ovakva provjera podrazumijeva. Ipak, da situacija nije nimalo naivna, govori podatak MUP-a Srpske o 39 izvještaja, koje su samo u prošloj godni podnijeli Okružnom tužilaštvu zbog lažnih diploma.

Dok u Federaciji Bosne i Hercegovine bukti afera zbog lažno stečenih diploma, institucije Republike Srpske prećutno guraju ovu temu u drugi plan. Da situacija nije nimalo jednostavna, govori i podatak Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su dostavili BN televiziji, a to je da je samo u prošloj godini podnesen izvještaj protiv 39 pojedinaca koji su imali lažnu diplomu.

“Članom 347. Krivičnog zakonika Republike Srpske propisano je, ko napravi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva upotrijebi kao prava, ili ko takvu ispravu upotrijebi kao pravu ili je pribavi radi upotrebe, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.”

Iz MUP-a Srpske dostavili su podatke Okružnom tužilaštvu. Kada je riječ o krivičnom djelu „falsifikovanje isprave“, podignute su optužnice u 126 slučajeva, od ukupno 265 prijava. Najzvučnije je ime Eduarda Đukića iz Prnjavora, koji je u svojoj kući štampao sve, od lažnih ličnih karata do diploma visokoškolskih ustanova.

„Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dana 8. 12. 2016. godine podiglo je optužnicu protiv Eduarda Đukića.

Postupajući po podignutoj optužnici Osnovni sud u Prnjavoru, dana 9. 10. 2017. godine donio je presudu kojom je optuženom izrečena osuđujuća presuda – jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvadeset osam (28) mjeseci.“

Poznato ime je i Šaban Nurić, koji je sa falsifikovanom diplomom Univerziteta u Mičigenu predavao na više visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i BiH. Nurić je dobio kaznu od svega šest mjeseci zatvora. Ipak, u resornom ministarstvu, i pored svih ovih podataka, još razmatraju odluku o podnošenju zahtjeva za provjeru diploma u institucijama Srpske.

Očigledno, nikome nije u interesu da pokrene pitanje lažnih diploma u Srpskoj, jer bi onda morali da se daju odgovori i na sada već pomalo zaboravljenu aferu navodnog štampanja diploma na Medicinskom fakultetu u Banjaluci za zubare iz Italije. Ime koje se spominjalo u medijima u vezi sa ovom aferom je ime današnjeg dekana Medicinskog fakulteta, a tadašnjeg profesora Ranka Škrbića.

VIDEO:

Izvor: BN TV