Protest zbog poskupljenja struje u Republici Srpskoj u srijedu 11. januara, ispred Elektroprivrede RS u Trebinju

Protest zbog poskupljenja struje u Republici Srpskoj u srijedu 11. januara, ispred Elektroprivrede RS u Trebinju

Od 1. januara u Republici Srpskoj struja se obračunava drugačije nego do 1. januara. Vlast u Republici Srpskoj donijela je odluku da građani koji troše više električne energije plaćaju po drugoj, skupljoj tarifi. Uzalud su upozorenja da četveročlana porodica ne može potrošiti ispod granice od 500 kilovata koja je određena kao donja.

Od prvog januara u Republici Srpskoj izjednačena je ljetna i zimska tarifa. Iz Elektroprivrede Republike Srpske ranije su najavili da će potrošači biti podijeljeni u tri kategorije, one koji troše do 500 kilovata, one koji troše do 1500 kilovata i one koji troše više od 1500 kilovata.

Zbog svega je za 11. januar najavljen protest ispred Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju. Poskupljenje struje za grašane nije jedini razlog kaže, za Gerila info, poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

“Odmah poslije praznika ispred sjedišta Elektroprivrede Republike Srpske organizujemo proteste jer želimo da spriječimo užasan kriminal i drsku pljačku 200 miliona maraka  preko Rašida Serdarova i njegove tašna-mašna firme Komsar, koja postoji samo na papiru. Samo ludaci i monstrumi mogu baciti u vodu i dati 200 miliona maraka za firmu koja nema prostorije niti imovinu, prošle godine je imala bijednih 2500 maraka prihoda, od osnivanja posluje sa velikim gubitcima, i jasno je da se radi o drskoj pljačku naroda, koji će sve to da plati. Sve rade oko nove godine i praznika, kada ljudi nisu zaokupljeni i mala je pažnja javnosti, kao ljetos kad su u avgustu tokom ljetnih odmora pokušali prodati PAVGORDU Aluminu, da narod nije svjestan šta se događa i zato smo morali reagovati munjevito, da pokušamo da ih spriječimo“, kaže Nebojša Vukanović za Gerila info.

Vukanović kaže i da poskupljenje struje za cilj ima samo dodatno izvlačenje novca od građana Republike Srpske.

“Takođe od nove godine je poskupila struja, kako bi nas bolje i masnije pljačkali, prebacivali silan novac svjetskim hohštaplerima i prevarantima, koji su paravan za pljačku, a sve je dio procesa privatizacije i prodaje Elektroprivrede Republike Srpska i elektro-energetskog sektora. Ako se narod digne spriječićemo ih, ako se uplaše i ne žele da spriječe da ih pljačkaju, prevlada apatija, onda bolje nismo ni zaslužili”, kaže Vukanović.

Vlast u Republici Srpskoj, predvođena Miloradom Dodikom, prije izbora je ubjeđivala javnost kako neće doći do poskupljenja struje u Republici Srpskoj. Ipak, nakon izbora uslijedila je druga priča. Poskupljenja su najavljena već u prvom dijelu novembra, kada su najviši zvaničnici počeli da ubjeđuju javnost da će i nakon poskupljenja, struja u Republici Srpskoj biti najpovoljnija u regionu, ne govoreći, pri tome, da će građani uz „najjeftiniji kilovat”, takođe, na svojoj koži osjetiti i poskupljenje mrežarine, ali isto tako i da će umjesto ljetne i zimske tarife, kao do sada, biti uvedena takozvana jedinstvena tarifa.

“Pokušaćemo urediti nivo potrošnje električne energije, za osnovni konzum potrošnje električne energije, koji je do sada bio prosječan, cijena u Srpskoj će biti ista. Cijena iznad toga moraće se povećati. Mnogi sada koriste električnu energiju i za grijanje i za sve drugo zato što su neki drugi energenti poskupili”, rekao je Milorad Dodik sredinom novembra, što je kasnije potvrdio i premijer Radovan Višković.

Tako će od 1. januara domaćinstva do potrošenih 500 kilovata plaćati 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata je 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata je 0,2013 KM/kWh.

Tako će za građane koji potroše preko 1.500 kWh struja biti četiri puta skuplja od prvog opsega. Dakle, struja do 500 kilovata koštaće 77 maraka, a onaj koji bude imao 1500, čak 244 marke.

Foto: Cijene struje

Međutim, Gerila saznaje iz izvora bliskih vrhu Elektroprivrede da postoji bojazan da će usvojeni model biti osporen pred Ustavnim sudom jer nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, a ni sa Ustavom Republike Srpske i BiH.

Naime, u pomenutom Zakonu, na čak 30 mjesta postoje odredbe koje u sebi sadrže riječ nediskriminatorno, a takozvane blok tarife uvode građane u neravnopravan položaj.

“Regulatorna agencija je ovlaštena za donošenje tarife zakonom, ali ovakav obračun različite cijene unutar iste kategorije “domaćinstva” po opsezima prema izraženim pragovima potrošnje ima elemente diskriminacije i stavljanja domaćinstava u nejednak položaj, odnosno naplate nečega što se može nazvati kaznenom cijenom, jer su ona domaćinstva koja troše više bez valjanih razloga, razumnih i zakonitih kažnjena da plaćaju kWh skuplje”, kaže za Gerilu izvor iz Elektroprivrede.

Napominje da se Tarifni sistem mora uskladiti sa postojećim Zakonom, a da je odluka Regulatorne komisije povreda tog zakona u nekoliko tačaka.

“U Članu 3 Zakona, dakle “Načela”, stoji  da se ovaj zakon zasniva na načelima nediskriminacije, pravičnosti, transparentnosti, tržišne konkurencije, slobode kretanja robe i slobode pružanja usluga, zaštite prava krajnjih kupaca. Isto tako, taj tarifni model je u suprotnosti između ostalog sa Članom 12 “Javna usluga” gdje u Stavu 4 Tačka 3 navodi primjenu razumnih, lako i jasno uporedivih, javnih i nediskriminatorskih cijena određenih u skladu sa zakonom”, dodaju izvori Gerile.

Na diskriminatorske cijene upozorili su i u udruženjima potrošača koja su poslala primjedbe Regulatornoj agenciji.

“Ove blok tarife koje su kod nas usvojene nisu one prave, što bi se reklo. I Evropska zajednica  za energetiku je protiv toga. U Srbiji su ih uveli, pa ih moraju ukinuti i oni su to nešto ublažili. Takav način može biti samo ograničen. Vlada ili neko mora donijeti odluku koliko će taj način naplate trajati, jer na neki način ipak ograničava i dovodi u neravnopravan položaj sve potrošače. Radi se o tome da će neko plaćati mnogo skuplju struju, a drugi će plaćati jeftiniju struju, a radi se o istom kilovatu. To je isto kao kada vi uđete u prodavnicu, a za vas je kilogram šećera marka, a za drugog pet maraka“, izjavio je za Gerilu, sredinom decembra, Jovan Vasilić predsjednik Unije udruženja potrošača.

Foto naslovna: Ilustracija/Električno brojilo
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter