Protest ugostitelja, pozivaju Vladu da im pomogne

Protest ugostitelja, pozivaju Vladu da im pomogne

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta jutros se okupilo u gradskom parku na mini protestu upozorenja s ciljem da Vlada Brčko distrikta čuje njihove probleme i da ne donosi mjere koje su kontraproduktivne i koje će još više ugroziti njihovo poslovanje. Ugostitelji traže što hitniji paket mjera pomoći, oslobađanje nekih nameta jer posluju sa 40 posto kapaciteta.  Čak neki nisu likvidni ni da isplate plate. “Nameti su ostali svi isti, nismo oslobođeni ni zakupnina ni javnih površina, sve je ostalo isto, sve se plaća isto. Nismo se oporavili od proljeća niti se možemo oporaviti još dugo. Međutim, dolazi zima, zima je puno skuplja”, kaže Edin Bećirović ispred Udruženja ugostitelja Brčko distrikta. “Mi ne bježimo ni od kakvih odgovornosti i mjera, ali mjera koje daju efekta, mjera koje ne daju efekat a ugrožavaju naše poslovanje, to je problem”, kaže ugostitelj Živan Lazarević.

Ugostitelji u Brčko distriktu su najavili da će u srijedu sledeće sedmice na dva sata zatvoriti lokale kao znak upozorenja. Sledeći korak su mirni protesti. “Onda nam ne preostaje ništa drugo nego da stavljamo firme na mirovanje, a radnike na biro pa neka se vlada brine o njima.  Mi nemamo drugogo izbora”, upozorava Bećirović.

Mjere u situaciji pandemije virusa korona treba da se provode, ali razumne mjere, ističu ugostitelji koji su pozvali Vladu da ne donosi nove odluke bez prethodne konsultacije sa ugostiteljima.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks