Protest -Neću da živim u Sjevernoj Koreji- Povucite nacrt zakona: Ako ovo prođe nema slobode mišljenja (Video)


Protest -Neću da živim u Sjevernoj Koreji- Povucite nacrt zakona: Ako ovo prođe nema slobode mišljenja (Video)

Na banjalučkom Trgu Krajine održani su protesti Radničkog pokreta zbog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji za krivično djelo klevete predviđa novčane kazne u iznosu i do 100 hiljada KM.

Okupljeni ističu da ne podržavju najavljene izmjene zakona, jer iste, kako kažu, krše temeljno ljudsko pravo – pravo na sloboda govora.

Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika, kaže Dražan Pejaković, predsjednik Udruženja građana „Radnički pokret“.

“Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima  da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU”, kaže Pejaković.

Protesti su najavljeni i u narednom periodu i to širom Republike Srpske. 

Izvor: rtvbn.com

Povucite nacrt zakona: Ako ovo prođe nema slobode mišljenja

Predstavnici novinarske zajednice okupili su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske da još jednom pozovu narodne poslanike da iz skupštinske procedure povuku Nacrt zakon o kleveti.

Simbolično su stavili flastere na usta i ostavili olovke ispred da svako ko podrži ovaj zakon piše vijesti umjesto novinara.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka kaže da ako nacrt zakona prođe nema slobode mišljenja, i da će svaki dan objavljivati imenom i prezimenom one koji su javno podržali zakon da svi građani vide.

Novinari su simbolično prelomili olovke kao znak protesta i usvajanja ovog zakona.

Johan Satler, šef Delegacije EU u Sarajevu, uputio je pismo najužem rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske dan uoči sjednice na kojoj će se naći nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika da takav dokument povuku.

 

Foto naslovna: BN
Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter