Protekle su četiri godine: Ubice Davida Dragičevića još su na slobodi, istraga se ne miče sa mrtve tačke (Foto)

Protekle su četiri godine: Ubice Davida Dragičevića još su na slobodi, istraga se ne miče sa mrtve tačke (Foto)

Prema saznanjima Žurnala, prije desetak dana inspektori FUP-a u Banjaluci su saslušali 15-tak osoba u okviru istrage u ubistvu Davida Dragičevića. Davidov otac Davor najavio je da od 27. marta ispred državnog tužilaštva u Sarajevu, koje sada vodi istragu, počinje štrajk zbog nerješavanja slučaja ubistva njegovog sina.

Navršile su se tačno četiri godine otkako je na ušću Crkvene u Vrbas, u blizini tvrđave Kastel u Banjaluci, pronađeno beživotno tijelo 21-godišnjeg studenta elektrotehnike Davida Dragičevića. Prošle su četiri godine, tokom kojih je Davidova porodica, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, tražila, i još  traži, punu istinu smrti svoga sina i kaznu za one koji su organizovali i izvršili ubistvo. Davidove ubice, kao i nalogodavci zločina još su na slobodi.

David je 17. marta 2018. godine otišao u večernji izlazak i nikada se više nije vratio u svoj dom. Od 18. marta, kada je postalo jasno da je David nestao, za porodicu su krenuli dani neizvjesnosti i agonije. Njegov otac Davor, zajedno sa prijateljima, krenuo je u potragu, a iz Austrije je stigla i Davidova majka Suzana. Tražili su sina na svakom mogućem mjestu gdje su pretpostavili da bi mogao biti, posjetili svaku lokaciju i objekat gdje su im javljali da David možda viđen. Slučajna prolaznica je 24. marta 2018. godine kod ušća Crkvene u Vrbas uočila tijelo i pozvala policiju. Radilo se o nesretnom Davidu.

Dva dana kasnije, uslijedio je novi šok za porodicu Dragičević. Tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS Darko Ilić, sada savjetnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, održao je konferenciju za novinare na kojoj je pokojnog Davida predstavio kao narkomana i lopova. Ilić je izložio svoju verziju Davidovog kretanja u noći nestanka, tvrdeći da se te noći David prvo potukao u gradu, potom pojeo burek, onda opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš i na kraju „zadesno“ završio u rječici Crkvena.  Nonsens je da je toj press konferenciji prisustvovao i vještak sudske medicine Željko Karan, ali ne i predstavnik Okružnog javnog tužilaštva. 

Isto veče, 26. marta 2018. godine, na Trgu Krajine u Banjaluci, izrevoltirani policijskom verzijom Davidovog stradanja, spontano su se okupili građani, dajući podršku roditeljima, koji nisu povjerovali u priču koju je javnosti plasirala policija. Održan je prvi skup „Pravda za Davida“, neformalne grupe građana, koja i danas istrajava u svom zahtjevu da se otkriju i kazne ubice i nalogodavci ubistva Davida Dragičevića. Tokom 2018. godine održano je nekoliko velikih skupova „Pravda za Davida“, a krajem decembra te godine policija je, primjenjujući brutalnu silu, rastjerala građane okupljene na Trgu Krajine i zabranila bilo kakvo dalje okupljanje „pravdaša“.

Zabrana okupljanja na Trgu Krajine ukinuta je u martu prošle godine, kada je na gradskom trgu ponovo bilo postavljeno Davidovo srce. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da su u ubistvo njihovog sina umiješani pojedini pripadnici MUP RS. 

„Moj sin, David Dragičević, je ubijen…. A vi, ubice moga Davida, gledajte me tim krvavim neljudskim očima, samo i dalje gledajte“, rekao je Davor Dragičević na sahrani svog sina 7. aprila 2018. godine. 

U martu 2019. godine porodica je odlučila da ekshumira Davidovo tijelo i sahrani ga u austrijskom gradiću Viner Nojštat, gdje živi Davidova majka Suzana. Nakon što su entitetske institucije Davora Dragičevića optužile za neprijateljsko djelovanje i rušenje Republike Srpske, on je otišao u Austriju iz koje se vratio 27. oktobra 2021. godine, jer mu nije odobren politički azil. U međuvremenu, pravosudne institucije su osporile većinu optužbi za koje se teretio Davor Dragičević.

U junu 2018. godine Okružno tužilaštvo Banjaluka pokrenulo je istragu protiv NN lica za ubistvo Davida Dragičevića, ali u tri godine rada na slučaju Davidovog ubistva istraga se nije pomjerala sa mrtve tačke. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka za to vrijeme podiglo je samo optužnice protiv kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, koji su se teretili da su 25. marta 2018. godine namjerno bacili Davidov donji veš i tako uništili mogući dokaz o ubistvu mladića.

Sutkinja Osnovnog suda u Banjaluci Radmila Medaković je 27. januara ove godine donijela presudu prema kojoj Marjanac i Bošnjak nisu krivi, navodeći da Tužilaštvo „nije uspjelo da dokaže namjeru optuženih da unište dokaze“.

Ranije je odbačena i prijava protiv patologa Željka Karana, zbog lažnog toksikološkog nalaza, odnosno njegovih tvrdnji da su u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića nađeni LSD, marihuana i alkohol. Pravi toksikološki nalazi, koji su urađeni kasnije, pokazali su da je to laž.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je 14. aprila 2021.  da od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzme predmet ubistva Davida Dragičevića.

„Posle razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o preuzimanju predmeta“, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu državnog tužilaštva istragu o ovom slučaju vodi Federalni MUP. MUP RS je kolegama iz Federacije ustupio prostorije u kojima saslušavaju svjedoke, a prema saznanjima Žurnala, prije desetak dana inspektori FUP-a u Banjaluci su saslušali 15-tak osoba u okviru istrage u ubistvu Davida Dragičevića. Davidov otac Davor najavio je da 27. marta ispred državnog tužilaštva u Sarajevu počinje štrajk zbog nerješavanja slučaja ubistva njegovog sina.

Foto: Davor Dragičević

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, kao i porodice Memić, čiji je sin Dženan takođe stradao u nerazjašnjenim okolnostima, od samog početka tvrdi da je sistem učinio sve da se zataškaju očigledna ubistva, te da svemu tome kumuje korumpirano pravosuđe u BiH.

"Sada je jasno da se radi o ubistvima. Jedini razlog zašto istraga nije provedena na način kako to kaže evropska konvencija i naš zakon, jeste zato što su u oba slučaja upletene visokopozicionirane ličnosti bh politike. Da ne govorimo o imenima, ko je čiji sin, ko je šta radio, ali u svakom slučaju ti ljudi koji imaju moć su jedini u stanju da zaustave istragu koja se treba provesti u skladu sa zakonom," rekao je nedavno Feraget u intervjuu za banjalučki portal Buka.

Pravosudni epilog ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića pokazaće da li je pravosudni sistem u BiH bar donekle izmakao uticaju političko-tajkunskih grupacija, koji su u sprezi sa pojedinim nečasnim i korumpiranim policijskim službenicima, tužiocima i sudijama doveli do situacije da je u BiH pravda selektivna i, u pravilu, u korist onih koji su na vlasti ili su joj bliski... Ukratko, postoji li pravda za Davida?

Piše: Ljiljana Kovačević
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter