Propagandistička uređivačka politika RTRS, koja je sunovrat novinarstva i -slučaj David Dragičević- (Foto)


Propagandistička uređivačka politika RTRS, koja je sunovrat novinarstva i -slučaj David Dragičević- (Foto)

“RTRS je u skladu sa profesionalnim standardima prenosio zvanične stavove institucija i pokreta “Pravda za Davida”, ne baveći se bilo kakvim kvalifikacijama”… osim da su izdajnici i plaćenici!

Davor Dragičević danas je ispred Suda BiH u Sarajevu verbalno napao novinarsku ekipu RTRS-a.

Dragičević je verbalno napao novinarku i snimatelja RTRS-a zbog načina na koji su izvještavali o smrti njegovog sina Davida.

“Zašto ne kažete šta ste uradili? Vi iz RTRS crtate metu na čelo. Je li David lopov i ubica? Je li?”, poručio je ekipi RTRS-a.

Iako je snimatelj pokušao smiriti situaciju Dragičević je i njemu rekao da je i on zločinac jer radi na RTRS-u. Kada su rekli da su iz Istočnog Sarajeva i da se nisu bavili temom stradanja Davida Dragičevića, Davor je odgovorio: “Šta me briga odakle si, ti radiš na RTRS-u”.

Foto: Klix

Novinarku je optužio da je njegovog sina prozvala narkomanom, lopovom i samoubicom, na šta je ona odgovorila da to nikada nije uradila i da poštuje njegovu bol.

U međuvremenu javnosti se obratio Uređivački kolegijum Radio-televizije Republike Srpske koji je podsjetio da je RTRS o tragičnoj smrti Davida Dragičevića redovno izvještavao javnost, u skladu sa profesionalnim standardima prenosio zvanične stavove kako institucija, tako i pokreta “Pravda za Davida”, ne baveći se bilo kakvim kvalifikacijama.

Foto: Gerila.info

“RTRS saosjeća sa boli porodice Dragičević, ali istovremeno saopštavamo da, ni na koji način, nećemo učestvovati u atmosferi koju kreira Davor Dragičević. Radio-televizija Republike Srpske, u skladu sa profesionalnim standardima, nastaviće da redovno izvještava o procesu koji se u ovom slučaju vodi u Tužilaštvu BiH. Uređivački kolegijum RTRS-a saopštava da čvrsto stoji iza izvještavanja svakog svog novinara. Ubuduće, u ovakvim i sličnim slučajevima tražićemo zaštitu zvaničnih institucija”, ističe se u saopštenju Uređivačkog kolegijuma RTRS-a.

Bez namjere da pravdamo Davora Dragičevića ili da se postavljamo kao arbitar u sukobu, ali ne možemo a da ne primijetimo konstataciju Uređivačkog kolegijuma da je RTRS “u skladu sa profesionalnim standardima prenosio zvanične stavove kako institucija, tako i pokreta “Pravda za Davida”, ne baveći se bilo kakvim kvalifikacijama”.

Ne baveći se bilo kakvim kvalifikacijama?! Ovo je više nego licemjerna izjava Uređivačkog kolegijuma uzevši u obzir na koji način je borba roditelja Davida Dragičevića i grupe “Pravda za Davida” predstavljana na RTRS-u.

U izvještavanju RTRS-a o protestima grupe “Pravda za Davida” bilo je primjetno odstupanje od svih principa odgovornog i ozbiljnog novinarstva. Intenzivno su se širile glasine i insinuacije da iza protesta stoje strane obavještajne službe, da su protesti finansirani od stranih službi koje nastoje srušiti Republiku Srpsku, da članovi grupe „Pravda za Davida“ u suštini ne tragaju za istinom i pravdom nego da nastoje urušiti institucije RS, da grupa „Pravda za Davida“ služi interesima Bošnjaka, Zapada i ostalih „centara moći“ koji u očima RTRS-a predstavljaju veliku opasnost za srpske interese i Republiku Srpsku.

Grupa „Pravda za Davida“, svi građani koji su podržavali borbu porodice i prijatelja i traganje za istinom i pravdom, kao i novinari koji nisu izvještavali o protestima na “prihvatljiv način”, implicitno su bili etiketirani i proglašavani izdajnicima srpskog naroda i Republike Srpske. Grupa „Pravda za Davida“ se čak označavala kao projekat „Pravda za Davida“ aludirajući na ulogu stranih službi u protestima i planovima za rušenje Republike Srpske.

RTRS je, inače, sporadično objavljivao informacije o dešavanjima u vezi sa grupom “Pravda za Davida”, ignorisao je većinu vijesti koje su se ticale presuda, dokaza koji su iši u korist ne samo članova grupe “Pravda za Davida” nego i svih ostalih građana koji su se borili za istinu i pravdu a bili su maltretirani od strane policije.

Informacije o presudama u korist članova “Pravde za Davida”, ali i ostalih građana koji su nezakonito privođeni, nisu se mogle čuti ni vidjeti na RTRS-u, ali zato su se mogle čuti razne konstrukcije koje su na najgnusniji način proskribovale roditelje ubijenog Davida ali i sve one koji su im pružali podršku.

Uzevši u obzir sve navedeno, RTRS je sve samo ne “u skladu sa profesionalnim standardima” i bez kvalifikacija izvještavao o “Pravdi za Davida” i borbi porodice Dragičević za istinu.

Foto naslovna: klix.ba
Izvor: Klix/RTRS/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter