Projekat Jadransko-jonskog auto-puta kroz Hercegovinu do kraja godine: Evo gdje će se spojiti sa Crnom Gorom


Projekat Jadransko-jonskog auto-puta kroz Hercegovinu do kraja godine: Evo gdje će se spojiti sa Crnom Gorom

Izrada glavnog projekta Jadransko-jonskog auto-puta kroz BiH, posebno dionice Stolac – Počitelj, koja povezuje koridor Vc od međuregionalnog čvora Počitelj do magistralnog puta M.17.3 Stolac – Neum (23,5 km), trenutno je u toku i planira se završiti ove godine, potvrdili su iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (JP Autoceste FBiH).

V.d. direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, rekao je da se u sklopu glavnog projekta izrađuju elaborati eksproprijacije kako bi se pokrenuo proces gradnje, a saglasnosti i dozvole za izgradnju se istovremeno prikupljaju zajedno s izradom projektne dokumentacije, piše Večernji list BiH.

Ukupna dužina Jadransko-jonske auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi 102,6 kilometara. Trasa auto-puta počinje na međuregionalnom čvoru Počitelj, povezujući koridor Vc s auto-putem na magistralnom putu M.17.3 Stolac – Neum. Završava na granici s Crnom Gorom, na stacionaži 102 + 653, kod mjesta Nudo u blizini Grahova.

Dionica Stolac – Počitelj, dužine 23,5 km, projektovana je sa po dva kolovoza, svaki s dvije saobraćajne trake i jednom zaustavnom. Projektovana širina asfalta iznosi 10,50 metara, a uz prisustvo nekoliko ključnih objekata poput vijadukta, mosta i tunela, auto-put će predstavljati važan korak u saobraćajnoj povezanosti Bosne i Hercegovine s evropskim saobraćajnim sistemom.

Ova inicijativa, dio šireg okvira Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora, predstavlja ključni element regionalnog razvoja, jačajući povezanost Bosne i Hercegovine s ostalim evropskim državama i podstičući privredni, turistički i poljoprivredni sektor. Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina postaje dio paneuropskog sistema auto-puteva, omogućavajući joj brzu i praktičniju povezanost s raznim tržištima.

Izvor: investitor.me

Traži se idejno rješenje: Evo gdje će se ukrstiti auto-putevi Bar – Boljare i Jadransko-jonski

Foto: Mediabiro

Raspisan je javni poziv za idejno rješenje za ukrštanje autoputa Bar – Boljare sa Jadransko–jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore Podgorica, saopšteno je iz Vlade.

Kako je predsjednik Vlade Milojko Spajić najavio tokom učešća na tradicionalnom godišnjem sastanku u Privrednoj komori, Monteput d.o.o. raspisao je javni poziv za Idejno rješenje za ukrštanje autoputa Bar – Boljare sa Jadransko-jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore, javlja RTCG.

“Primarni cilj ovog projekta je stvaranje jedinstvenih koridora koji će integrisati trase autoputeva i brze saobraćajnice, čime se stvaraju uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ovih saobraćajnica. Svrha izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje alternativnih koridora sa ciljem njihovog međusobnog povezivanja, uzimajući u obzir ograničenja koja se odnose na zaštićene zone. Procijenjena vrijednost tendera, bez zaključivanja okvirnog sporazuma, je 150.000,00 eura bez pdv-a”, navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat, koji je dio šireg koncepta izrade novog Prostornog plana Crne Gore, ima za cilj da definiše jedinstvene koridore glavnih saobraćajnih pravaca, unapređujući time saobraćajnu infrastrukturu kao temelj ekonomskog razvoja države.

“Projekat je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja ključni korak ka modernizaciji i integraciji saobraćajne mreže kao dijela planiranih evropskih koridora. Uzimajući u obzir geografske i ekološke faktore, projekat će takođe služiti kao model održivog razvoja, poštujući prirodne ljepote i ekološke standarde”, navodi se u saopštenju.

Idejnim rješenjem analizira se alternativni koridor autoputa Bar – Boljare od Podgorice do tunela Sozina, pri čemu se zaobilazi zaštićeno područje Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

“Takođe, analizira se trasa Jadransko-jonskog autoputa od šireg rejona mjesta Čevo do zone ukrštanja sa autoputem Bar – Boljare, kao i integracija sa brzom saobraćajnicom duž crnogorskog primorja u zoni Paštrovačke gore. Projektant je u obavezi da, u fazi izrade Idejnog rješenja, obradi najmanje dva varijantna rješenja za svaku poddionicu, sa mogućnošću dodatnih rješenja po zahtjevu investitora i revizorske komisije. Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase. Posebno se naglašava potreba očuvanja vrijednih ruralnih cjelina, kako u zaleđu Paštrovića tako i na području Ljubotinja i Građana”, zaključeno je u saopštenju.

Foto: Ilustracija/Monteput

Foto naslovna: Planirana trasa Jadransko-jonskog auto-puta kroz BiH i Crnu Goru
Izvor: investitor.me

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter