-Prointer-dere- Informacioni sistem -Šuma Srpske- tri puta skuplji - Koštaće nevjerovatnih 17 miliona KM- (Video)

-Prointer-dere- Informacioni sistem -Šuma Srpske- tri puta skuplji - Koštaće nevjerovatnih 17 miliona KM- (Video)

Šume Republike Srpske dobiće novi informacioni sistem. I to ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o sistemu koji je od prvobitno procijenjenih pet miliona, sada skuplji za čak tri puta.

Informacioni sistem za Šume koštaće građane oko 17 miliona mraka. To je čak tri puta skuplje nego što je prvobitno planirano. Šume su 2017. godine planirale da izdvoje 5, 5 miliona maraka za nabavku informacionog sistema. Međunarodni tender je raspisan u junu prošle godine. Zanimljivo je da se na tender javio samo ’’Prointer’’ koji je za taj posao tražio tri puta više. 

Na kraju nabavka je poništena. Ali, samo za kratko. Izvršna vlast se pobrinula da se posao ne izmakne iz ruku Prointera, pa je zadužila Ministarstvo finansija da u budžetu za 2020. i 2021. godinu planira oko 12 miliona za taj sistem, dok je prvobitnih 5,5 miliona ranije obezbijeđeno u fondu „Partner“.

''Vjerovatno ćemo i sada imati jednog ponuđača jer su uslovi gotovo isti, prepisani su iz prethodne tenderske dokumentacije. Traži se da potencijalni ponuđači imaju 40 zaposlenih stručnjaka koji imaju desetine licenci. Uvijek na takvim tenderima imamo jednu ponudu'', kaže Srđan Traljić iz Transparensija.

O ponudama Uprava Šuma ne želi da govori. Poručili su samo da je javni poziv u toku i da nemaju saznanja o firmama koje su zainteresovane za ovaj posao. Ali, objašnjavaju zašto je cijena informacionog sistema za 5, 5 skočila na 17 miliona maraka. 

''Sredstva za nabavku usluga uvođenja informacionog sistema u Javno preduzeće su povećanja s ciljem da se nabavi kvalitetan hardver i softver koji će zadovoljiti i obuhvatiti sve segmente poslovanja u Javnom preduzeću. Povećan je i broj terenskih uređaja koji će omogućiti ažurniji rad na terenu'', navode iz Šuma RS.

Šume Srpske imaju informacioni sistem. Inženjeri iz oblasti šumarstva kažu da je funkcionalan i postojeći sistem, koji su određene, a minimalne korekcije može postići sve što se planira novim. U opoziciji kažu da je jasno o čemu se radi. 

''Možemo da zaključimo da se posao namješta i da će zato koštati 12 miliona više. Ne zato što toliko vrijedi, već se namješta određenoj firmi, što će predstavljati direktnu zaradu'', kaže poslanik SDS-a Davor Šešić.

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je potvrdio da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom ’’Prointer’’. Prointer je inače kompanija koja uglavnom pobjeđuje na svim tenderima koje organizuju javne institucije. Prema pisanju medija, Prointer je za prva četiri mjeseca ove godine prošao na 52 tendera. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com