Prodaje li Dodik Elektroprivredu Srbiji

Prodaje li Dodik Elektroprivredu Srbiji

Da li je za Republiku Srpsku dobro da proda svoju Elektroprivredu predmet je spora u političkim krugovima Republike Srpske, dok s druge strane stručna javnost smatra da bi Srbija, koja je za to zainteresovana, profitirala kupovinom tog preduzeća.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović postavio je nedavno pitanje vlastima Republike Srpske da li je tačno da nameravaju da Srbiji prodaju Elektroprivredu RS.

– Da li namjerno uništavate svako preduzeće iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske kako bi ga prodali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da vas ponovo podrži za još jedne izbore – rekao je Vukanović na sjednici Skupštine Republike Srpske.

Vijest da Srbija planira da kupi Elektroprivredu nedavno je komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da nije bilo riječi o kupovini Elektroprivrede Republike Srpske, ali je naveo da je Srbija zainteresovana za kupovinu nekih elektroprivreda u regionu.

Dobro obaviješteni izvor beogradskog lista Danas u zbivanja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ističe da je tačno da je Srbija zainteresovana da državno preduzeće Elektroprivreda Srbije postane vlasnik Elektroprivrede Republike Srpske, ali da Beograd nije jedina zainteresovana strana za takvu akviziciju.

Podsjećaju i na izjavu predsjednika Srbije Aleksandar Vučić još iz prošle godine kada je izjavio da je Srbija spremna da kupuje elektroprivredna preduzeća u okruženju dodavši da je to i političko pitanje jer do prodaje neće doći ako komšije ne budu željele to da učine.

Privatizacioni savjetnik Branko Pavlović ističe za Danas da je integracija EPS i Elektroprivrede Republike Srpske nešto što je ekonomski isplativo te da se tom procesu, kako kaže, tamošnja opozicija protivi iz čisto političkih razloga.

– Jednostavno sredstva dobijena prodajom tamošnje Elektroprivrede bi bila značajna za budžet Republike Srpske jer bi ga to ojačalo i unapredilo u velikoj mjeri. Upravo je to ono što je upereno protiv interesa opozicije i to je jedini razlog što se ona protivi prodaji. Da je kojim slučajem na vlasti politička opcija koja se sada tome protivi bi bez razmišljanja prodala Elektroprivredu Republike Srpske. Ne postoje dakle strateški razlozi zbog čega je ona neprihvatljiva za opoziciju već su oni isključivo politički. S druge strane, reč je o sistemima koji se faktički naslanjaju jedan na drugi i sigurno bi u poslovnom smislu značilo da budu objedinjeni odnosno da posluju u okviru Elektroprivrede Srbije – navodi Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da bi kupovina Elektroprivrede Srbije od strane EPS-a bila odličan poslovni potez.

– Reč je o kompatibilnim sistemima kao što su i svi sa prostora bivše Jugoslavije tako da je njihovo objedinjavanje nešto što bi unapredilo rad i poslovanje EPS-a. Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže sa značajnim hidropotencijalima, što je veoma važno za EPS koje mora da razmišlja i o tome da su neka od njegovih proizvodnih postrojenja zastarjela i da bi ih trebalo ugasiti. Stoga je pronalaženje zamjenskih kapaciteta nešto što se nameće kao nasušna potreba. Kupovina Elektroprivrede Republike Srpske je upravo prilika za to – objašnjava Savić u izjavi tom listu.

On dodaje da ukoliko se ukaže prilika za to EPS svakako treba da kupi Elektroprivedu Republike Srpske pod uslovom da cijena bude razumna i prihvatljiva.

– S tehničke tačke ne postoji nijedan razlog da ta akvizicija ne bude obavljena. Kada je pak riječ o finansijama, mora se voditi računa o tome da cijena bude realna kao i da država Srbija posjeduje potrebna novčana sredstva kako bi do kupovine moglo da dođe – zaključuje Savić.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks