Privatni dogovori o javnoj imovini: Draško Stanivuković i Akvana pogodovali vlasniku autopraone (Dok.)


Privatni dogovori o javnoj imovini: Draško Stanivuković i Akvana pogodovali vlasniku autopraone (Dok.)

Zakupac garažnog dijela „Akvane“ je Marko Plavšić, izuzetno blizak vladajućoj gradskoj strukturi. Na parkingu preduzeća nikla je njegova samouslužna autopraona. Oglas za zakup prostora bio je javni, Plavšić je mjesecima ranije sve pripremao „tajno“. Umjesto na 315, proširio se na 375,38 kvadratnih metara. Praona radi, tehnički pregled tek sada je stigao na red. Dokumentacija je u posjedu Žurnala. 

Grad Banjaluka je odustao od naplate parkiranja kod vodenog parka u Boriku, kako bi gradski bazeni „Akvana“ mogli dati u zakup dio parking garaže. Zakupac će za taj prostor plaćati 976,5 KM mjesečno, što je duplo manje od iznosa koji je „Akvana“ tražila, objavljeno je početkom avgusta prošle godine.

Zakupac je Marko Plavšić, izuzetno blizak vladajućoj gradskoj strukturi. Na parkingu je nikla njegova samouslužna autopraona, a Grad i njegovo javno preduzeće itekako su mu pomogli. Oglas za zakup prostora bio je javni, Plavšić je mjesecima ranije sve pripremao „tajno“. O tome svjedoči obimna dokumentacija, koja je u posjedu Žurnala.

Javni oglas za davanje u zakup poslovnog prostora objavljen je 18. jula 2022. Predmet zakupa bila je poluzatvorena garaža „Akvane“ (dio od 27 parking mjesta), ukupne površine 315 kvadratnih metara.

„Poslovni prostor daje se u zakup u viđenom stanju, na minimun dvije godine, a tačan period će biti definisan ugovorom. Zakupac, pored uobičajenih obaveza, ima obavezu da pribavi sva potrebna odobrenja i dozvole nadležnih organa za obavljeanje djelatnosti; da vlastitim sredstvima prilagodi zakupljeni prostor namjeni obavljanja registrovane djelatnosti.

Početni iznos:

5 KM po 1 m2 plus PDV

Izdavanje u zakup predmetnog prostora vrši se putem prikupljanja pismenih zatvorenih ponuda. Svi zainteresovani mogu obići i pogledati lokaciju uz prethodnu najavu“, stajalo je u pozivu.

Svi građani, samostalni preduzetnici i firme, registrovani za obavljanje djelatnosti, imali su pravo učešća. Cijena bi bila 5,85 KM po kvadratnom metru (sa uračunatim PDV-om), za 315 kvadrata – 1.842,75 KM mjesečno, 44.226 KM za dvije godine.

VIDOVITI PLAVŠIĆ

Ubrzo, 9. avgusta, u ime „Akvane“, odluku o dodjeli u zakup prostora potpisao je zamjenik predsjednika komisije Siniša Zelić.

„Prihvata se ponuda ponuđača Marka Plavšića i daje se u zakup poslovni prostor – garaža (dio od 27 parking mjesta), JP 'Akvana' površine 315 kvadratnih metara. Cijena ponude je 3,10 KM sa PDV-om po metru kvadratnom. Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključiće direktor u ime preduzeća, na osnovu konačne odluke komisije“, piše u odluci.

Plavšić gradsku imovinu pod zakup dobija za tek 976,5 KM mjesečno, 23.436 KM za dvije godine.

Ostali zainteresovani, pored njega, nisu imali šansu. Zapisnik o izvršenom uviđaju na licu mjesta sastavljen je 27. jula 2022. u devet sati ujutru radi izrade urbanističko tehničkih uslova. Samo devet dana nakon raspisivanja javnog poziva i i 13 dana prije donošenja odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora.

315 KVADRATA ČITA SE KAO 375,38

U dokumentu koji je, takođe, u posjedu Žurnala, stoji da je investitor Marko Plavšić, a da su predmet zapisnika „urbanističko – tehnički uslovu za postavljanje privremenog objekta – samouslužne autopraonice u dijelu garažnog prostora u okviru vodenog rekreativno-zabavnog kompleksa akvaparka u Aleji Svetog Save“. Uz zahtjev banjalučkoj firmi „Plan d.o.o.“ investitor je dostavio i svu potrebnu dokumentaciju.

Kako je Plavšić mjesecima ranije znao da će biti odabrani zakupac, pitanje je na koje nema odgovora iz „Akvane“ i Gradske uprave, kojom još rukovodi gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nakon što je dokumentacija bila „sređena“, nije bilo prepreka za ugovor o građenju, potpisan 30. septembra 2022, između investitora Marka Plavšića i i izvođača radova „Sigma projekta“. Istog dana Gradska uprava Banjaluka, na ime Marka Plavšića, izdala je građevinsku dozvolu. U tom momentu nije mogla da bude pravosnažna.

Ipak, ni tu nije bilo sve gotovo. Dokaz je dokument potpisan sa „Sigmom“, čija je vrijednost 26.325 KM sa uračunatim PDV-om. U gabarite „Akvane“ investitor nije mogao da se svede pa je površina, sa dodijeljenih 315, povećana na 375,38 kvadratnih metara.

Iako praona mjesecima ubire prihode, komisija za tehnički pregled izvedenih radova imenovana je tek 24. oktobra ove godine.

„Komisija će s radom početi 6.11.2023. godine u 11 časova, kada će se sastati na mjestu izvedenih radova u Ulici Svetog Save u Banjaluci, gdje će se izvršiti pregled investiciono-tehničke, atestne i druge dokumentacije i pregledati izvedene radove“, navedeno je u dokumentaciji.

Iz „Akvane“ su se oglasili prošle godine:

„Početna cijena zakupa po kvadratnom metru, po gradskim zonama, je određena Pravilnikom i odlukama Skupštine grada. Nakon javnog poziva, prikupljanja pismenih ponuda i zapisnika Komisije, odabran je najbolji ponuđač. Procedura je sprovedena po Pravilniku o postupku, kriterijumima i mjerilima davanja u zakup ili korištenja poslovnih prostora u javnom preduzeću 'Akvana'. Za sve ostale procedure odgovara zakupac, koji je dužan da pribavi potrebne dozvole.“

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter