Privatna kumova država Radišiću vratila više narodnih para od iznosa koji je on potrošio za kupovinu ME (Video)

Privatna kumova država Radišiću vratila više narodnih para od iznosa koji je on potrošio za kupovinu ME (Video)

Novac koji je Mile Radišić, prvi čovjek „Grand trejda“ izgubio u slučaju kupovine akcija Medicinske elektronike, i zbog koga je i robijao, zvanično mu je vraćen.

Postupajući po odluci suda, Investiciono – razvojna banka (IRB), odnosno fondovi kojima upravlja – Akcijski i Fond za restituciju RS isplatili su Radišiću više od 200.000 KM.

Vlasniku „Grand trejda“ Milu Radišiću, pravosnažnom presudom iz 2020. godine, uvažena je tužba kojom je od IRB-a RS i fondova tražio povrat 183 hiljade KM, kojim je prije više od 10 godina kupio 2,8 miliona akcija Medicinske elektronike u Banjaluci. 

Upravo zbog tih akcija, Radišić, inače kum Milorada Dodika, 2014. godine pravosnažno je osuđen na 3 godine zatvora. Tada je utvrđeno da je kupoprodajom akcija sa IRB-om RS zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja i počinio krivično djelo manipulacije cijene i širenja lažnih informacija. 

Akcije Medicinske elektronike, odlukom vijeća Vrhovnog suda, tada su vraćene Republici Srpskoj.

Da se neće lako pomiriti sa tom odlukom, Radišić je pokazao već 2015. godine, kada je uputio zahtjev IRB RS da mu vrati uloženi novac. Pošto se to nije desilo, 2017. godine, nakon izlaska iz zatvora, uložio je tužbu. 

Osnovni sud u Banjaluci uvažio je tužbu i presudio u Radišićevu korist.

„Osnovni sud u Banjaluci je presudom od 6. septembra 2019. godine u cjelosti odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev u odnosu na prvotuženu Investiciono-razvojnu banku, dok su Akcijski fond i Fond za restituciju obavezani da tužiocu plate glavni dug od 156.922 KM, odnosno 26.150 КM, zakonsku zateznu kamatu i troškove postupka“ – kazali su iz IRB-u za portal „Capital“.

Iako su se fondovi žalili na pravosnažnu presudu, banjalučki Okružni sud 28. septembra 2020. godine je žalbu odbio, i naredio da se Radišiću isplati novac, što je i učinjeno. 

Radišiću su isplaćene i zatezne kamate, pa ukupan novčani iznos koji je dobio od Republike Srpske prelazi 200 hiljada KM. Na taj način, kontroverzni biznismen, od Srpske je dobio više novca nego što potrošio na kupovinu akcija Medicinske elektronike.

„Ozbiljna država ne radi sa ljudima koji su presuđeni kriminalci. Tačka. A vi imate da su taj čovjek i njegove firme najviše poslova sa Republikom Srpskom uradile nakon što je bio u zatvoru, gdje je pravosnažno presuđen za kriminal. Tako da finansijska šteta od 200 hiljada o kojom mi govorimo, je zapravo  mala u odnosu na jednu katasrofalnu moralnu i svaku drugu štetu koju ova vlast pravi radeći sa ovakvim ljudima i ovakvim firmama.“, kaže poslanik PDP-a u NS Republike Srpske Igor Crnadak.

Ovo je još jedan dokaz koliko je država privatizovana, poručuje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Vidjeli ste da mnoge sporne ugovore dobijaju brojne agencije od tog IRB-a, a onda za druge ljude koji rade iste te poslove toga nema. Treba da bude investiciono-razvojna, ali očigledno je investiciono-razvojna samo za kumove, sestriće i užu robinu. Pa dobro, ta rodbina se malo proširila, ali generalno nekoliko istih ljudi koji imaju svoje ljude, i to se za ovih 20 godina ukorjenilo.“, ističe Stanivuković.

Pored Radišića, na 3 i po godine zatvora osuđen je i Dragan Cerovac, bivši član Nadzornog odbora Medicinske elektronike i radnik IRB-a RS. Tri godine iza rešetaka dobio je Željko Katalina, bivši direktor Medicinske elektronike. Na 6 mjeseci zatvora osuđen je i Nikica Bajić, bivši član Upravnog odbora elektronike.

Da stvar bude zanimljivija, Mile Radišić je 2018. godine na licitaciji kupio i zgradu i zemljište Medicinske elektronike koja je u stečaju.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter