Privatna država: Kum Dodik za crkvu kod Laktaša daje 300.000 KM iz budžeta


Privatna država: Kum Dodik za crkvu kod Laktaša daje 300.000 KM iz budžeta

Budžetska rezerva za crkvu u Aleksandrovcu: Od kuma Dodika 300.000 KM. Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici će iz budžetske rezerve odobriti 300.000 maraka koje će preko Republičkog sekretarijata za vjere biti preusmjerene za izgradnju pravoslavnog hrama u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Nema ništa sporno u izdvajanju sredstava za izgradnju crkve, jer Republički sekretarijat za vjere pomaže izgradnju brojnih vjerskih objekata, ali u slučaju hrama u Aleksandrovcu postoji svojevrstan kuriozitet.

Naime, temelje hrama Svete Trojice u Aleksandrovcu 30. aprila je osveštao episkop banjalučki Jefrem, a kum temelja bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa suprugom.

Pored Dodika, kum temelja hrama bio je i njegov zet Spasoje Zeljković sa sinovima Bogoljubom i Vicom koji je predsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Republički sekretarijat za vjere u budžetu za ovu godinu pod stavkom grantovi vjerskim i etničkim organizacijama i udruženjima ima ukupno 520.000 KM, pa je Vlada morala da posegne za budžetskom rezervom kako bi podržala izgradnju hrama u Aleksandrovcu.

Piše: Darko Momić
Foto naslovna: SRNA
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter