Prisluškivanje predstavlja kršenje ljudskih prava

Prisluškivanje predstavlja kršenje ljudskih prava

Navodi o prisluškivanju predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava, bez obzira da li se radi o političkim akterima ili ne.

Ovo su rekli N1 iz press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji su kazali da prisluškivanje predstavlja kršenje ljudskih prava.

Podsjetimo da je Milorad Dodik u Parlamentu Republike Srpske kazao tokom obraćanja poslanicima da vlast prisluškuje opoziciju.

"Navodi o neovlaštenom prisluškivanju, bez obzira da li se radi o političkim akterima ili ne, predstavljaju ozbiljno narušavanje ljudskih prava. Istinska demokratija se zasniva na osiguravanju jednake zaštite ljudskih prava za sve građane, uključujući pravo na privatnost, bez prijetnji ili pritisaka".

Kazali su još da svako snimanje telekomunikacija mora biti u skladu sa zakonima u BiH.

"Podsjećamo da primjene specijalnih istražnih mjera, uključujući nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, moraju u potpunosti biti u skladu sa zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini i predmet sudske kontrole", kazali su za N1 iz press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks