Priprema li se izborna prevara velikih razmjera

Priprema li se izborna prevara velikih razmjera

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmotriće ima li u spotu “Ujedinjena srpska” elemenata kršenja Izbornog zakona BiH, a nakon niza prijava koje su uputili građani, ali i jedna ambasada u BiH. Sankcije postoje, od onih novčanih do poništenja ovjere političke stranke.

Preuranjena izborna kampanja u BiH nije ništa novo, no sudeći po porukama i sa pojedinih stranačkih skupova, naredena dva mjesaca očekuju nas poruke koj promoviraju strah, mržnju, nacionanu i vjersku netrpeljivost.

S druge strane stranačke skupove kao takve nemoguće je sankcionirati.

Mnogo više od predizbornih skupova i spotova, CIK brine ogroman broj prijavljenih građana za glasanje van BiH, 120.000 do sada, u odnosu na 50.000 na prethodnim izborima, odnosno uočene nepravilnosti koje većinom sada pretpostavljaju pokušaj izbornih prevara.

Konkretnije najveći broj novoprijavljenih je iz Srbije i Hrvatske, i to prema posljednjim informacijama za područje Brčko distrikta, Bijeljine, Zvornika, Broda, Teslića, Pelegićeva, Doboja, Jajca... U koaliciji Pod Lupom upozoravju i na umrle osobe na spiskovima, nezvanično do sada ih je preko 200 pronađeno.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks