Prijete restrikcije i nestašica goriva zbog sankcija?


Prijete restrikcije i nestašica goriva zbog sankcija?

Dok hrvatska Vlada koristi najnovije adute u blokiranju rasta cena goriva iznad 15 kuna po litru, pojedini trgovački lanci upozoravaju na otežano sanbdevanje.

"Već se suočavamo sa nestašicom dizela i benzina na tržištu. Međutim, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u snabdevanju i dodatni pritisak na maloprodajne cene", rečeno je za Jutarnji list u Petrolu povodom Vladine uredbe o smanjenju akciza i marži na gorivo, koja stupa na snagu u sredu.

Podsetimo, nakon preuzimanja Croduka od penzionisanog generala Ivana Čermaka, Petrol je, uz Inu, postao najveći maloprodajni lanac naftnih derivata na našem tržištu, tako da rejting ove kompanije sa sedištem u Sloveniji dobija na težini.

Na pitanje kako ocenjuju odluku Vlade o smanjenju akciza na benzin i dizel i ograničavanju marži, u Petrolu su odgovorili uz kontrapredlog šta bi državna uprava trebalo da uradi u uslovima rasta cena nafte i nafte na svetskom tržištu i očekivanog prestanak uvoza nafte iz Rusije.

Cene posle 14 dana

"U ovakvim uslovima, u kojima je ograničena ponuda goriva, državna restrikcija cena veštački podstiče veću tražnju, a samim tim i veće cene kada ponovo prestanu da se ograničavaju. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim merama na način koji ne potkopava postojeće poreze i naknade. Zbog velike volatilnosti, bilo bi potrebno i prilagođavanje cena nedeljno, a ne svakih 14 dana", ističu u Petrolu.

Dodaju da u utorak neće biti promene cena na njihovim benzinskim stanicama, jer 8. juna stupa na snagu nova Vladina uredba o akcizama i maržama na naftne derivate. Najveći deo goriva od srede konačno će pojeftiniti nakon što je Vlada ponovo odlučila da uredbama interveniše u akcizama i marži, dok će plavi dizel biti skuplji za 20 lipa po litru.

Direktiva EU

Tako će litar najprodavanijeg goriva eurosuper 95 od srede u ponoć koštati 13,50 kuna, odnosno pojeftiniće 36 centi po litru. Za puni rezervoar od 50 litara to će značiti smanjenje od 18 kuna. Litar običnog evrodizela koštaće 13,08 kuna, odnosno šest centi će biti jeftinije. Puni rezervoar dizela građani će plaćati tri kune manje. Plavi dizel prodavaće se za 9,45 kuna, umesto dosadašnjih 9,25 kuna. Nakon što su prošle nedelje stigle nezvanične najave da bi gorivo od utorka trebalo drastično da poskupi, Vlada je u ponedeljak na telefonskoj sednici donela izmene i dopune dve uredbe kojima se regulišu akcize i trgovinske marže, umesto svake nedelje, cene goriva će se menjati svake dve nedelje.

Ove nove cene stupaju na snagu u sredu, dok će se u utorak prodavati po istoj ceni, odnosno neće biti najavljenog poskupljenja, a propisi će važiti 30 dana. Akcize je Vlada dodatno smanjila za 40 lipa po litru benzina i za dodatnih 20 lipa po litru dizela, nakon smanjenja u istom iznosu u martu, tako da su od marta do marta smanjene za 80 i 40 centi. Tako je sada akciza na benzin 3,06 kuna po litru, dok je na dizel 2,66 kuna po litru. Na plavi dizel se ne naplaćuje akciza, pa Vlada nije imala prostora da smanji cenu.

Prema direktivi EU, minimalna akciza na bezolovni benzin mora biti 2,69 kuna. Vlada nije odlučila o minimalnim akcizama jer država očito računa na to da od akciza na gorivo u letnoj sezoni od turista zaradi i do milijardu kuna mesečno. Tako da sada ima prostora od 37 lipa do minimalne akcize na benzin, da može da interveniše na jesen ako dođe do dodatnih poremećaja na tržištu zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Miro Skalicki, stručnjak za energetiku sa dugogodišnjim menadžerskim iskustvom u naftnom biznisu, ocenjuje odluke Vlade od ponedeljka očekivanim u momentu kada su donete iu pogledu novih odnosa cena koje je postavila. Na pitanje da li će dalje smanjenje najviših marži na goriva oslabiti održivost poslovanja maloprodajnih lanaca u sadašnjim uslovima, naš sagovornik je odgovorio potvrdno.

120 miliona mesečno

"Može se očekivati da će smanjenjem marži trgovci ostati bez novca za dalja ulaganja u mrežu, renoviranje postojećih pumpi i podizanje kvaliteta usluga", kaže Skalicki.

Podsetimo, EU propisuje minimalnu akcizu od 2,45 kuna za dizel, pa je Vlada ostavila prostor od 21 lipu minimalnoj akcizi. Očekuje se da će zbog smanjenja akciza na gorivo budžet za mesec dana biti manji za 120,7 miliona kuna, koliko je propisano rokom trajanja uredbe, ali je ministar financija i potpredsednik Vlade Zdravko Marić u ponedeljak otkrio da je budžet punjenje mnogo bolje nego što se u početku očekivalo.

Vlada je odlučila i da smanji trgovinske marže na gorivo, za proizvođače i distributere, tako da će umesto 75 lipa po litru dobiti dobit od 65 lipa po litru benzina i dizel goriva. Za plavi dizel marža je 40 lipa po litru.

Izvor: Agencije

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter