Prihvatili zaduženje po kamati od 4,75 posto, a odbila kamatu manju od 1 posto, bila -previsoka-

Prihvatili zaduženje po kamati od 4,75 posto, a odbila kamatu manju od 1 posto, bila -previsoka-

Zanimljiva je informacija da je Republika Srpska 6. aprila ove godine odbila zaduženje na Banjalučkoj berzi od 25 miliona KM po kamati od 0,49 do 0,86 posto. Tada je održana aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj tvrde da je zaduženje na Londonskoj berzi veliki uspjeh za Srpsku i da su uslovi za kredit od 300 miliona evra veoma povoljni.

Kredit je uzet po kuponskoj kamati od 4,75 posto. To znači da će Republika Srpska godišnje plaćati kamate na ovaj kredit od 14,25 miliona evra, a da će u aprilu 2026. morati isplatiti, odnosno vratiti kompletan iznos. Do tada će za kamate platiti oko 140 miliona KM.

To je mnogo više u odnosu na kredite MMF-a ili zaduženje na domaćem tržištu kapitala.

Zanimljiva je informacija da je Republika Srpska 6. aprila ove godine odbila zaduženje na Banjalučkoj berzi od 25 miliona KM, po kamati od 0,49 do 0,86 posto. Tada je održana aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske.

“Ministarstvo finansija Republike Srpske na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nije prihvatilo ponude investitora zbog visoke cijene ovih hartija od vrijednosti. Iako su ponude dostigle iznos od 25,8 miliona KM, Ministarstvo finansija Republike Srpske je, procijenivši stanje na aukciji, odlučilo da ih ne prihvati”, navedeno je tada iz Vlade RS.

Kamate su, kako se vidi, bile neuporedivo niže od onih na Londonskoj berzi za koje zvaničnici Republike Srpske sada tvrde da su veoma povoljne.

Naravno, trezorski zapisi nuđeni na Banjalučkoj berzi bili su u manjem iznosu i sa kraćim rokom dospijeća u odnosu na obveznice sa Londonske berze, što utiče i na kamatu. No, i pored toga je teško razumjeti zbog čega je Vlada odbila taj novac po tako povoljnoj stopi, da bi se nedugo zatim zadužila po mnogo višoj kamati.

Takođe, nija jasno zbog čega zvaničnici Republike Srpske sada tvrde da je kamata od 4,75 posto veoma povoljna, kada je Ministarstvo finansija za skoro 10 puta nižu kamatu početkom mjeseca navelo da je previsoka.

Izvor: klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter