Pričam o socijaldemokratiji i ekonomiji niko nista, onda ja okrenem na srbovanje i nacionalizam, svi mi plješću (Video)

Pričam o socijaldemokratiji i ekonomiji niko nista, onda ja okrenem na srbovanje i nacionalizam, svi mi plješću (Video)

Mnogi su zaboravili da je Milorad Dodik i ranije najavljivao ustavne promjene u BiH i to tako što će BiH imati jednog predsjednika koji će se birati u Parlamentu BiH. Ponosan je i na izvršenu reformu odbrane i ukidanje Vojske Republike Srpske...

Tako je on u aprilu 2005. godine, gostujući u emisiji "Pošteno govoreći" FTV, rekao da će SNSD predložiti ustavne promjene koje se u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Mi nismo ti koji misle da treba da postoji tročlano Predsjedništvo BiH i da nema mjesta da se ukine tročlano Predsjedništvo da se bira u parlamentu jedan predsjednik sa nekim dogoročenim mandatom dvije, tri pet godina, mada je mislim da ne treba toliko", kazao je tada Dodik, dodajući da je on mišljenja da ne treba da bude toliko i da svaki sledeći izbor bude neko iz drugog naroda.

Dok je Dodik ,koji je u emisiji FTV učestvovao na linku iz Banjaluke, govorio kakve promjene ustava BiH su prihvatljive, u sarajevskom studiu je bio Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a.

Lagumdžija je sa vilokm pažnjom pratio i odobravao Dodikove stavove o promjenama Ustava BiH.

Tih godina SDP i SNSD bili su u koaliciji na državnom nivou koja se zvala Alijansa za promjene BiH i zajedno su donijeli mnoga zakonska rješenja i niz prenosa nadleznosti s Republike Srpske na BiH koja Dodik sada osporava.

Dodik je dalje naveo da je tokom ustavnih reformi potrebno da se oko konstitutivnosti naroda na nivou BiH isključivo bavi u Domu naroda Parlamenta BiH, gdje bi se vodilo računa o vitalnim nacionalnim interesima, kako to ne bi bilo na svim nivoima i kako se ne bi pravila karikatura od države BiH. 

Iste godine, takođe gostujući u istoj emisji, par mjeseci kasnije, Dodik je kazao da je on bio lider u reformi odbrane kada je ukinuta VRS. On je rekao da je ponosan na to što postoje takve snage u kojima nema regrutacije i služenja vojske...

Dodik, "reformator" i miljenik Zapada, tih godina bio je i "zvijezda" federalnih medija, gdje se zalagao za jače prisustvo Amerikaanaca i brzo hapšenje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a za Srpsku demokratsku stranku je govorio da je to politička organizacija koja pruža logistiku za skrivanje ratnih zločinaca. 

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter