Priča sa Ozrena: Vlasti nesretnih banana državica polako ali sigurno Balkan pretvaraju u -Evropsku Afriku- (Video)

Priča sa Ozrena: Vlasti nesretnih banana državica polako ali sigurno Balkan pretvaraju u -Evropsku Afriku- (Video)

Petar Đokić: “Situacija sa istraživanjima na Ozrenu nije dramatična”. Mještani ne odustaju od protesta! Na planini Ozren mještani nekoliko sela i dalje očekuju odgovore na nekoliko pitanja. Ključno je da li će geološka istraživanja na toj planini biti nastavljena ili ne i da li će, eventualno, dovesti do iskopavanja različitih ruda. To bi dovelo do uništavanja Ozrena i raseljavanja stanovništva sa ove planine, tvrde mještani.

Foto: Gerila.info/Poruka sa Ozrena

Ozrenci su se do sada nekoliko puta okupljali kako bi ukazali na to da oni ne žele da se u blizini njihovih kuća vrše istraživanja zemlje i tla, naročito ne u blizini izvora pitke vode na ovoj planini.

Oni su se prije nekoliko dana okupili ispred crkve na Ozrenu a uvjeravaju da neće odustati i da će ih sa Ozrena biti moguće iseliti jedino silom.

Foto: Gerila.info/Geološka istraživanja na Ozrenu

Geološka istraživanja na Ozrenu vrši firma Medeni brijeg iz Bijeljine. Iz te firme su ranije za BHT rekli da oni ne vide ništa sporno u svojim istraživanjima. Ta firma, inače, kćerka je firma australijske firme Lykos metal limited. Dozvolu za istraživanja na Ozrenu dalo je resorno ministzarstvo na čelu sa Petrom Đokićem.

“Očekujemo prije svega bakar, očekujemo i zlato, a pričati o nekim rezultatima sada bilo bi neozbiljno. Da bi znali šta je ispod treba nam 5-6 godina, možda i više”, rekao je za N1 Miloš Bošnjaković direktor “Lykos Balkan Metals”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić rekao je za Gerila info da je čitava priča oko geoloških istraživanja na Ozrenu iskonstruisana i da ta geološka istraživanja ne mogu da naštete ni toj planini ni mještanima.

 

Poslanik Nebojša Vukanović, međutim, nije saglasan sa ministrom Đokićem. Vukanović smatra da je čitava priča oko geoloških istraživanja na Ozrenu ali u najavi i u drugim mjestima u Republici Srpskoj jako opasna. Posebno ako se uzme u obzir šta se dešava u Srbiji sa kompanijom Rio Tinto.

 

Geološka istraživanja na Ozrenu provode se na teritoriji dvije opštine, Doboj i Petrovo.

Foto naslovna: bigportal.ba
Video: Gerila Portal/youtube.com
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter