Prevoznici ljuti zbog izmještanja terminala sa Rače

Prevoznici ljuti zbog izmještanja terminala sa Rače

Posle nezakonite Odluke direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mira Džakule da izmjesti terminal sa Graničnog prelaza Rača na plac privatne kompanije Perić iz Bijeljine, reagovali su iz Udruženja prevoznika Republike Srpske, koji su inače ogorčeni teškim uslovima rada i dugim čekanjima na granici. Obavještenje koje sam dobio od predsjednika Udruženja prevoznika RS Nikole Grbića prenosim u cjelosti.

Obavještenje 

Udruzenje prevoznika RS

Poštovani,
Želimo ovim putem da Vas upoznamo sa problemom koji se opet pokreće na graničnom prelazu i carinskom terminalu Rača, u situaciji kada je vanredno stanje kad su zabranjena sva okupljanja zbog virusa korona Uprava za indirekno oporezivanje BiH krenula je u novu priču o premještanja na privatni terminal Perić a sve to u ovom periodu kad se nemožemo okupiti i iskazati svoje nezadovoljstvo.

Informacije sa kojim raspolažemo da je održan sastanak u UIO BiH te sve dogovoreno o premeštanju na privatni terminal, a suvišno govoriti šta će to i koliku štetu nanijeti prevoznicima kao i špediterima.

Smatramo da je u ovoj situaciji vanrednih mjera licemjeran potez kad nismo u mogućnosti da se skupimo te iskažemo svoje nezadovoljstvo, takođe Vas obaveštavamo o više nego katastrofalnom stanju kroz koje prolaze vozači i prevoznici na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Rača, gdje se čeka u kolonama gdje na jednom mjestu ima po 800 kamiona koji voze razne robe za EU ili BiH.

Hrvatska je jedina zemlja koja je uvela konvoje i policiske pratnje čeka se po 12 h da taj konvoj krene prema Bregani, Macelju ili Udvaru kao što se na Rači danima čeka ulaz u zemlju. Tražili smo od nadležnih institucija da reaguju da se uspostavi transport kao što je u zemljama EU bukvalno nesmetan uz poštovanje određenih koridora gdje ništa nije urađeno od strane Ministarstva transporta i komunikacija BiH niti od bilo koga iz Republike Srpske, vozači prolaze kroz pakao i vanljudske napore, svoje zdravlje i život stavili su na kocku.

U fazi smo da obustavimo naš rad koji je neizdržljiv, koji nas vodi u totalne gubitke a vidimo da nismo stavljeni u bilo koju opciju pomoći od Vlade RS jer nas ne smatraju ugroženim iako odgovorno tvrdimo da jesmo te da smo veoma bitan privredni subjekt o kome niko od nadležnih nevodi računa. Želimo da damo svoj doprinos, koji je zaista veliki, te smo svjesni šta bi značilo ako mi obustavimo da vozimo a prinuđeni smo da to uradimo jer uslovi u kojim radimo neizdrživ je a sve zahvaljujući nebrizi nadležnih institucija BiH i RS.
S. Poštovanjem Udruženje prevoznika RS.

Izvor: nebojsavukanovic.info/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks