Pres konferencija opozicije pod lupom policije (Video)

Pres konferencija opozicije pod lupom policije (Video)

Konferenciju za novinare PDP I SDS održana je danas na otvorenom i to pod budnim okom policije. Međutim, ovaj put nisu nikog legitimisali nego su otišli nakon završetka konferencije za novinare.

Povodom Dana demokratije, PDP je simbolično u 5 do 12 održao pres konferenciju postavljajući pitanje nadležnim institucijama gdje je nestala demokratija u Republici Srpskoj. - Demokratija je sloboda i pravo svakog čovjeka da kaže ono što misli,i da bude jednak na konkursu za bilo koji posao. Demokratija je i pravo da se građani okupe na trgu bilo kog grada, a da ga ne legitimiše policija, kažu u PDP-u. "Demokratija znači da nisi vredniji ako imaš neku člansku kartu u odnosu na nekog drugog ko nema,demokratija znači da svaki račun bude javan, da se poštuju procedure, konkurski, da svi računi u gradskoj upravi budu prikazani, da svaki račun preko 500 KM bude javan i transparentan", kazao je predsjednik Gradskog odbora PDP Draško Stanivuković. On je naglasio da će 15. novembar biti za sve građane Banjaluke referndumsko pitanje, na kom će odgovoriti da li su za demokratiju ili nastavak diktature koja već 20 godina postoji u Banjaluci.

PDP smatra da u Republici Srpskoj nema ni slobode medija jer poslanici opozicije gotovo nikad nisu pozivani u emisije Javnog servisa RTRS-a. Tvrde da u Republici Srpskoj institucije postoje samo na papiru jer njima upravlja grupa ljudi za svoje interese. "Jedan dio naroda stoj i iza nas i to mora da bude uvaženo, jedan dio naroda predstavljamo i mi i imamo pravo da budemo predstavljeni na RTRS ali ne samo onda kada se o nama izvještava nešto negativno, fabrikovane afere već da imamo pravo da pristupimo i iznesemo svoje mišljenje“, kaže Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a. "Demokratija se ogleda i kroz osnovna ljudska prava da li ih imaju ili nemaju kakvo je stanje u RS, kako se dolazi na vlast na koji demokratičan način ova vlast dolazi na pozicije je kupovina glasova tako što oni koji su davno umrli glasaju na svakim izborima“, ističe Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

Ravnopravnost u Republici Srpskoj ne postoji, a mladi sve češće demokratiju traže u drugim zemljama. Zato gradska opozicija postavlja pitanje gdje je prava demokratija koju nam svakodnevno obećavaju? „Vlast koja bi trebala i morala da ravrnopravnost podiže na najviši nivo, upravo sputava to, čak i javno izgovara riječi ako nemate člansku kartu vi nemate budućnost“, kaže Slavko Grbić, predsjednik GO SDS Banjaluka.

„Nadamo se da će doći vrijeme kad tad da će se političari njih par glavnih skloniti sa glavne scene ovog društva i da će se ekonomija dati ekonomistima , zdravstvo medicinarima, sport sportistima“, kaež Saša Lazić, član rukovodstva Pokreta Banjaluka zove.

Iako je pres konferencija opozicije zvanično najavljena i nije predstavljala javno okupljanje, policijski službenici su ipak prisustvovali obraćanju. Međutim, ovaj put nisu nikog legitimisali nego su otišli nakon završetka zvaničnika.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks