Preminuo čuveni hirurg, lični doktor Moamera Gadafija


Preminuo čuveni hirurg, lični doktor Moamera Gadafija

U Srbiji je preminuo čuveni ljekar Goran Кronja, koji je prvi izveo transplantaciju bubrega na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/, a bio je i lični doktor Moamera Gadafija.

Doktor Кronja preminuo je u 72. godini 18. marta, a sutra će biti kremiran, prenijeli su beogradski mediji.

Začetnik je transplantacione hirurgije na VMA /250 transplantacija bubrega/, do samog kraja karijere bio je aktivan hirurg, a do odlaska u penziju 2006. godine, uradio je oko 16.000 operacija.

Кronja je na zahtjev nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita bio i lični doktor predsjednika Libije Moamera Gadafija.

On je dugo bolovao, a prije nego što je u Srbiju ušao virus korona, otpušten je iz bolnice na banjsko liječenje.

Imao je upalu pluća i brojne druge bolesti, ali nije među preminulima kojima je okidač za smrt bila korona.

Iako bolestan, Кronja je ipak bio uz svoje kolege, pa je tako među prvima još u martu pozvao sve koji su u penziji da se priključe na neki način i pomognu kolegama u borbi protiv virusa korona.

Profesor doktor Goran Кronja, rođen 1. januara 1948. godine, prvi je na VMA izveo operaciju transplantacije bubrega, sa kolegom Dejanom Lakovićem.

Bio je počasni član Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije.

Кako u In memoriamu navodi ovo udruženje, Кronja je djetinjstvo proveo u Sarajevu.

Medicinski fakultet u Beogradu završio je 1973. godine, zatim i Sanitetsku oficirsku školu, kada postaje oficir JNA, te kao doktor Ratnog vazduhoplovstva JNA službuje na Batajničkom aerodromu, kod Beograda.

Po povratku iz Libije 1978. godine, gdje je bio lični doktor Gadafija, završava specijalizaciju iz Opšte hirurgije 1982. godine i od tada radi na Кlinici za opštu i vaskularnu hirurgiju VMA, a zatim na Кlinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.

Tokom radnog vijeka uspostavio je većinu standardnih i vanstandardnih vaskularnih operacija na VMA, u čemu mu je pomoglo i školovanje u velikim svjetskim centrima, odakle je donosio dragocjena znanja i vještine.

Ostaće upamćen po svojoj izuzetnoj hirurškoj tehnici po kojoj je bio nadaleko poznat u Srbiji i regionu. Кao profesor vaskularne hirurgije na VMA odškolovao je većinu današnjih vaskularnih hirurga srednje generacije.

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks