Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori - Najveći gubitnik Milov DPS (Foto/Video)


Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori - Najveći gubitnik Milov DPS (Foto/Video)

Baš kako sam i predvidio u video blogu i kolumni neposredno pred zatvaranje biračkih mjesta u Crnoj Gori, gotovo do detalja sam pogodio raspored i procente izbornih lista i koalicija. Pobjednik parlamentarnih izbora je Pokret Evropa sad, a po svemu sudeći nosilac ove Liste Milojko Spaić vjerovatno će biti novi mandatar i crnogorski premijer.

Evropa sad osvojio je 25,5% glasova i imaće klub sa 20 poslanika u novom sazivu Skupštine Crne Gore imaće najmanje 23 od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Najveći gubitnik izbora je DPS i Milo Đukanović, koji je u koaliciji sa Liberalnom partijom, Socijaldemokratama i albanskom DUA osvojio svega 23% glasova, ili 15% manje u odnosu na prethodne izbore. Dobar rezultat napravila je koalicija Za budućnost Crne Gore, predvođena Novom srpskom demokratijom i DNP-om, sa oko 15% glasova, a nosilac liste Milan Knežević već je ponudio da sa Pokretom Evropa sad i pobjednicima izbora od 30.8.2020. godine, Dritanom i Belićem, formira novu Vladu Crne Gore.

Kako sam najavio i predvidio Medojević i Pokret za promjene su doživjeli debakl, osvojili svega 0,7% glasova, kao i Koalicija Milačića i Dajkovića 1,2%, dok je najbliže cenzusu sa 2,9% bio Leposavić,  i prava je šteta ako ne uspije ući u Skupštinu Crne Gore. Većina malih prostoskih stranaka i koalicija je ostala ispod cenzusa.

DEMOS i SNP su prešli cenzus i osvojili oko 3,5% glasova, a dobar rezultat imaju Dritan i Bečić sa osvojenih 12% glasova. Vrlo vjerovatno će biti dio nove Vlade, ali Dritan neće imati ni blizu uticaj i moć koji je imao do ovih izbora.

Podsjećanje na video blog u kome sam tačno predvidio rezultate izbora i ko će formirati novu Vladu Crne Gore…

 

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: Milojko Spajić
Video: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter