Pregovori sa MMF-om nisu propali, još se vode razgovori

Pregovori sa MMF-om nisu propali, još se vode razgovori

Pregovori oko novog aranžmana MMF od 1,5 milijardi evra za Bosnu i Hercegovinu su prolongirani.

Nije došlo do usaglašavanja svih nivoa vlasti u BiH, iako su mnogi novac od MMF već isplanirali za trošenje.

Međunarodni monetarni fond je vlastima u BiH postavio brojne uslove, a najveći kamen spoticanja među entitetima bio je zahtjev za uspostavljanje centralnog registra računa fizičkih lica, što je ujedno i najveći razlog zašto tranšu MMF Bosna i Hercegovina još nije dobila, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

– Poznato je da su nesuglasice u vezi s bankarskim računima. To znači određen oblik kontrole Centralne banke BiH nad svim računima u državi. To nije bilo prethodno definisano, pa je izgledalo da se ulazi u nivo prenosa entitetskih ovlašćenja – kaže Pavlović u izjavi portalu Srpskainfo.

On naglašava da aranžman nije propao.

– Aranžman nije propao, već je stopiran postupak pregovora zato što je pregovaranje koje je obavljeno produženo zbog usaglašavanja još nekih uslova, za pismo namjere. Ti dogovori su ujedno ušli u božićne praznike na zapadu, kada niko ne radi – kaže Pavlović.

Dodaje da pregovori još nisu završeni.

– Može se očekivati da se nastave pregovori, već od sada, jer situacija nije završena. Oni su usaglašeni u značajnoj mjeri, ali ima stvari koje još nisu i s kojima se ne slažu Federacija i RS. Sigurno je da se može očekivati nastavak pregovora svaki dan, odnosno usaglašavanja tih spornih pitanja – ističe Pavlović.

Problem je što su mnogi na raličitim novoima vlasti unutar BiH novac od MMF već isplanirali za trošenje i “ugradili” u budžete za ovu godinu. Taj je kredit neophodan, smatra Pavlović.

– Mislim da su već neke konsultacije obavljene, jer je definitivno neophodno obezbijediti taj kredit. S jedne strane zbog likvidnosti entitetskih budžeta, a s druge strane pitanje je koliko će to biti usmjereno prema privredi i onima koji imaju potrebu za tim, kao što su zdravstvo, privreda i očuvanje radnih mjesta – dodaje Pavlović.

Zoran Pavlović ističe da su sredstva MMF usko povezana i sa sredstvima Evropske unije za makrofinansijsku pomoć od 250 miliona evra.

– Postoji jedna presija na BiH od Evropske unije za tih 250 miliona evra, koje daju u nepovrat. Postavljaju se slični uslovi koje je tražio MMF. Vrlo vjerovatno će doći do prihvatanja tih uslova da bi se moglo ići dalje. Pitanje je kako će to ići i kojom dinamikom, ali prema nekim informacijama, vjerovatno će naše entitetske vlasti sve to prihvatiti, jer trenutno nema drugog načina finansiranja potreba – zaključio je Pavlović u izjavi za Srpskainfo.

Izvor: rtvbn