Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić: Režim ne odustaje od toga da legalizuje progon neistomišljenika


Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić: Režim ne odustaje od toga da legalizuje progon neistomišljenika

"Režim u Republici Srpskoj nije odustao od namjere da kroz Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske postavi okvire u kojima će se legalizovati krivični progon neistomišljenika kroz kriminalizaciju javne riječi", rekla je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić. 

Ona ističe da još jednom želi kao univerzitetski profesor, član akademske zajednice, kao političar, ali prije svega kao slobodnomisleći čovjek da uputi javni protest na ovaj sraman plan od kojeg režim nije odustao i na čijoj impelentaciji radi u kontinuitetu već nekoliko mjeseci, bez obzira na sve kritike. 

Trivićeva kaže da je ovo ulazak u završnu fazu pokušaja da se ućutka svaka kritička svijest u društvu i posljednji trzaji da se spasi režim čiji su mandati bazirani na izbornoj korupciji. 

"Nije dovoljno po ovom pitanju samo alarmirati javnost saopštenjima i izjavama, već opozicija mora da pokaže odlučnost i da se na sve demokratske načine, kako kroz djelovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako i na ulici, kroz proteste, snažno usprotivi donošenju ovog Zakona", kaže ona i dodaje:

"Rekla sam već i ponoviću, ovo nije udar samo na novinare, medije, analitičare i opoziciju, ovo je udar na cijelu javnost koja drugačije misli i djeluje u odnosu na korumpirani režim. Bez obzira na sve, nastaviću da javno govorim o svemu onome što oni žele da sakriju, bez obzira na pritiske i drakonske kazne, jer to je naša obaveza.“

Ona ističe da je ova vlast stavila zakonodavne institucije, sudove i tužilaštva pod snažnu političku kontrolu, a sa ovim Zakonom spremni su ići i korak dalje i kriminalizovati svakoga ko se javno usudi kritikovati stanje u kojem se društvo nalazi, a razloga za kritiku je bezbroj. 

"Pružam javnu podršku svima onima koji neće ni milimetar odstupiti od svojih principa i koji će i dalje nastaviti javno da ukazuju na sve anomalije u društvu, posebno na kriminal i korupciju, uključujući i onu od koje sve počinje – izbornu korupciju. Nastaviću i dalje da se borim protiv onih koji su pogazili i privatizovali institucije, jer nema nazad, ovo nije borba za nas, ovo je borba za budućnost naše djece, kojima treba da ostavimo slobodno društvo, a ne društvo diktature i straha", zaključila je Trivićeva. 

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter