Predloženo obavezno glasanje na izborima svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna!?


Predloženo obavezno glasanje na izborima svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna!?

Očekivanja Kristijana Šmita u vezi sa Izbornim zakonom ostaju ista. Dodik: “OHR nema ništa sa evropskim putem” - "Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake."

Reagujući na “dokument iz Laktaša” koji su načelno usaglasili nosioci vlasti na državnim nivou, iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH ističu da očekivanja Kristijana Šmita izrečena u decembru prošle godine ostaju ista.

U komentaru za TV N1, u vezi sa na dijelom dogovora predstavnika vlasti na državnom nivou koji se odnosi na Izborni zakon, kao i na rok koji su zvaničnici u BiH sami sebi dodijelili, rekavši da će ovo pitanje finalizirati u februaru, iz OHR-a ističu da očekivanja visokog predstavnika izrečena u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista.

“Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake. Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno. Ovo već treba početi sa opštinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokratije. Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja”, saopšteno je iz OHR-a.

Nije se dugo čekalo na reakciju na saopštenje iz OHR-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svom profilu na društvenoj mreži X izjavio da OHR nema ništa sa evropskim putem BiH niti sa evropskim vrijednostima.

Podsjećamo, u Laktašima je prošle sedmice održan sastanak predstavnika koalicije na nivou BiH kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH) i predsjednici stranaka “trojke” Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).

 FOTO: facebook.com/niksic.sdp

Što se tiče Izbornog zakona BiH, na sastanku je dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru.

Takođe, dogovoreno je da cenzus iznosi 4 odsto za lokalne izbore, a za opšte da cenzus bude postavljen na 5 odsto.

Mandat treba da pripada stranci, izborne liste da budu zatvorene i da se ukinu preferencije.

Predloženo je obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Foto naslovna: N1/Screenshot
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter