Predizborna analiza: Da li će Đukanović -pasti- sa vlasti

Predizborna analiza: Da li će Đukanović -pasti- sa vlasti

Dio crnogorske opozicije ukrupnio je svoje redove nedavnim dogovorom sklapanja velikog saveza, dok će naspram njih, kao još jedna protivteža predsjedniku Milu Đukanoviću, stajati drugi opozicioni blok okupljen oko Alekse Bečića.

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić proglašen je nosiocem liste saveza u kome se nalazi Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Ova široka koalicija dogovorena je u petak uveče, iako su prve informacije ukazivale da bi odluka o zajedničkom nastupu na izborima 30. avgusta mogla da se donese preko vikenda, to se nije desilo.

Krivokapić se u crnogorskoj javnosti pojavio nedavno kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović… Radni naziv ove koalicije je “Svi zajedno!”

Na drugom mjestu ove liste očekuje se da će biti lider Nove Andrija Mandić, na trećem Milan Knežević, lider DNP. Pozicija četiri rezervisana je za ženu, prema dogovoru lidera partija koji je ranije postignut sa ženskom političkom mrežom, dok će se na petoj poziciji naći lider PZP Nebojša Medojević. Sedma pozicija namijenjena je predsjedniku Prave Crne Gore Marku Milačiću.

Blok oko Bečića

Drugi veliki opozicioni blok koji je otvoreno stao protiv vlasti Mila Đukanovića čine Demokratska Crna Gora, Demos, PIR, Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike. Oni su pripremili zajedničku listu čiji će nosilac biti lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić. – Aleksa Bečić biće nosilac izborne liste na kojoj se nalazi 82 odsto visokoškolaca, od čega devet doktora, šest magistara, kao i preko 50 odsto novih osoba – saopšteno je iz Demokrata.

Iz te partije su rekli da je na izbornoj listi više od 40 odsto mladih ljudi. – Među novim osobama su i istaknute ličnosti poput Nevenke Ćirović, Vladimira Pavićevića i Radenka Lacmanovića – kaže se u saopštenju.

Drugi na ovoj listi je Miodrag Lekić (Demos), a za njim slijede Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Stevan Katić…

DPS čeka kraj roka

Od ostalih opozicionih partija koje izlaze samostalno, nakon Socijaldemokratske partije (SDP) koja je već predala izbornu listu, to bi trebalo da u ponedjeljak uradi “Crno na bijelo”, čiji je centar Građanski pokret URA.

Predsjednik države i lider DPS Milo Đukanović najavio je da će njegova partija predati listu vjerovatno 4. avgusta, kada je i krajnji rok za predaju izbornih lista.

Međutim, budvanski DPS je juče sa koalicionim partnerima predao izbornu listu za izbore u tom gradu, na čijem je čelu aktuelni predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović.

Ključ je u podršci Amfilohija

O šansama dva velika opoziciona bloka na predstojećim izborima za Nova.rs govorila je urednica političke rubrike u Vijestima Mila Radulović. – Savez oko Alekse Bečića nije toliko jak kao savez koji je istakao Krivokapića kao prvog na svojoj listi. Procijene su takve da će rezultat i jednih i drugih zavisiti od toga iza koje će opcije stati SPC i koja od njih bude imala podršku mitropolita Amfilohija, ona će svakako imati veće šanse za uspjeh na izborima. Sve ostalo bi bilo u domenu nagađanja – ističe Radulovićeva.

Ona kaže da i jedna i druga opoziciona opcija uživaju podršku mitropolita. – Poznat je jak uticaj SPC u Crnoj Gori, a posebno Amfilohija. Ukrupnjavanje političke scene je jako dobro i to narodu odgovara – zaključuje naša sagovornica.

Vukadinović: DPS osvaja samo 36 odsto

U Crnoj Gori bi na izborima 30. avgusta moglo doći do promjene vlasti, ukoliko opozicija ne napravi neki krupan gaf i ako predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u posljednji čas iz rukava ne izvadi neku čudesnu kartu, ocijenio je istraživački tim Nove srpske političke misli pod rukovodstvom Đorđa Vukadinovića, pišu podgoričke Vijesti.

Iz Nove misli objašnjavaju da je istraživanje sprovedeno telefonski od 21. do 29. jula na reprezentativnom uzorku od 1 064 punoletna građanina Crne Gore. Istraživanje je rađeno za potrebe biznismena Duška Kneževića koji se nalazi u Londonu, a državni organi Crne Gore ga terete za više krivičnih djela.

Prema rezultatima, 58,2 odsto građana smatra da prilike u Crnoj Gori idu u lošem smjeru, a samo 23,9 odsto vjeruje da idu u dobrom. Za DPS bi glasalo 35,9 odsto anketiranih, a dva najjača opoziciona pokreta su praktično izjednačena – Demokratska Crna Gora na čelu sa Bečićem bi imala 17,5 odsto, Lekićev Demokratski front 17,2 odsto, URA 6,1. Dvije stranke koje će na izbore sa Demokratskim frontom imaju 4,5 odsto (SNP) i 3,8 odsto (Prava Crna Gora).

Izvor: nova.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks