Pred PDP-om su dva puta – nijedan nije bezbolan: Za Draška i sa Dodikom ili protiv Draška a za opoziciju


Pred PDP-om su dva puta – nijedan nije bezbolan: Za Draška i sa Dodikom ili protiv Draška a za opoziciju

Druga po snazi opoziciona stranka u Srpskoj, PDP, ponovo je na raskrsnici, a koji god put stranačko rukovodstvo da izabere rasplet neće biti bezbolan.

PDP će u četvrtak i u subotu imati istorijske, prelomne sjednice. PDP će potvrditi da je jedan od najistrajnijih lidera opozicionog bloka i konačno otkloniti sve dileme  poručio je danas potpredsjednik stranke Igor Crnadak.
Označio Draška Dodikovim čovjekom. Prethodno je iznio niz optužbi na račun stranačkog kolege Draška Stanivukovića, takođe potpredsjednika stranke te gradonačelnika Banjaluke, i otvoreno ga označio kandidatom Milorada Dodika, predsjednika Srpske i SNSD-a, te se pomenutom retorikom pridružio Jeleni
Trivić i Nebojši Vukanoviću, liderima Narodnog fronta i Liste Za pravdu i red, koji isto tvrde već duži period.

“SNSD već tri puta za redom gubi u Banjaluci i to ubjedljivo. Neće ih narod u našem gradu. I zato su digli ruke od Banjaluke. Po prvi put su izabrali rukovodstvo u kojem ni predsjednik SNSD, niti jedan od potpredsjednika nisu iz Banjaluke. Da bi prevarili birače, smislili su plan da ovaj put imaju svog gradonačelnika, ali koji je formalno iz druge stranke. E, pa ne može“, poručuje Crnadak i otvoreno kontrira Stanivukoviću koji je u više navrata naglasio da će sigurno biti kandidat i ubijedljivo pobijediti bez obzira ko mu sve stao na „crtu“.

On je zatim poslao poruku iz koje se da naslutiti da Stanivuković neće biti kandidat PDP-a.
“Svaki kandidat PDP-a mora provoditi politiku PDP-a. Šta je tu sporno? Pogotovo kad smo upravo za tu politiku dobili ogromnu podršku Banjaluke. Zašto na uporne pozive da opozicija ima samo jednog kandidata, da taj kandidat nastupi na našoj pobjedničkoj opozicionoj platformi, te da nijedan pojedinac i nijedna sujeta ne smiju biti iznad glavnog zajedničkog cilja, uvijek dobijamo isti odgovor – JAPAJAPAJA? Danas je jasnije nego ikad da će opozicija u Banjaluci imati samo jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika. A vlast, po svemu sudeći,
najmanje dva” –
naveo je Crnadak.

Prelomna sjednica

Crnadak zatim najavljuje partijske sjednice u četvrtak i subotu.

“Tereni i performansi su odlična nadogradnja, kada imate jasnu politiku i kada ste iskreni prema biračima. Ali, kada prevarite narod, kada ih brutalno slažete i pređete na drugu stranu, onda nema tog terena i samohvalisanja koji vam mogu pomoći. O tome zašto se opstruiše održavanje Sabora PDP u Banjaluci, iako je poslednji bio u junu 2017. godine, kome je stalo do PDP-a, a kome nije, ko dolazi na sastanke, a ko ne dolazi, zašto su raspuštena sva tijela PDP-a u Banjaluci prije godinu i po dana i o nekim drugim unutarstranačkim  temama ćemo na organima Partije. PDP će u četvrtak i u subotu imati istorijske, prelomne sjednice. PDP će potvrditi da je jedan od najistrajnijih lidera opozicionog bloka i konačno otkloniti sve dileme. Sve drugo bi od PDP-a napravilo samo još jedan vagončić u tragikomičnoj kompoziciji koju predvodi SNSD ” napisao je Crnadak.

Iz pomenutog se da zaključiti da će stranka već ove sedmice odlučivati da li je uz Stanivukovića ili ne. Ukoliko ga ne podrže, više je nego jasno kako će mladi gradonačelnik napustiti stranku te samostalno izaći na izbore. Imajući u vidu njegovu neskrivenu ambiciju da se kandiduje za predsjednika Srpske 2022. godine, a koju je prepustito tada partijskoj koleginici Jeleni Trivić, jasno je da za njega opcija povlačenja ne postoji, samo je pitanje u kojem će aranžmanu nastupiti, ispred PDP-a, samostalno ili kako neki prognoziraju, a što je najmanje izvjesno, kao kandidat SNSD-a.

Foto: Gerila/Draško Stanivuković

Pomenutim raspletom, u Banjaluci bi najvjerovatnije bila tri kandidata – Stanivuković te po jedan ispred vladajućeg i opozicionog bloka, a sam PDP bi doživio nove lomove, mnogo veće nego kada ih je napuštala Trivićeva, imajući u vidu da gradonačelnik ima mnogo značajniju podršku u najvećem odboru u Srpskoj. Opcija u kojoj Stanivuković ipak dobija podršku PDP-a, znači takođe lomove u partiji, ovoga puta nezadovoljno bi bilo članstvo kojem je borba protiv Dodika preča od lokalnih problema. To bi dovelo i do razlaza sa strankama Vukanovića i Trivićeve, koji bi kandidata tražili u svojim redovima. Za koju god se SDS u tom momentu stranu opredijeli, imajući u vidu njihovu snagu u gradu na Vrbasu, oni neće biti nikakav presudan faktor.

Sravnjivanje računa

Politička analitičarka Tanja Topić za Gerilu kaže da je i sa strane vidljivo kako se u PDP-u trenutno “lome koplja” i da slijedi definitivno sravnjivanje računa u toj partiji.

“Današnja Crnadkova objava jeste vrlo jasna i oštra kritika na račun gradonačelnika, njegovu samouvjerenost ali i direktno prozivanje zbog bliskosti sa aktuelnom vlasti na entitetskom nivou. Pitanje je na koji način će se ovo razriješiti, da li će se PDP pocijepati ili će aktuelni gradonačelnik krenuti sopstvenim putem sa svojim pristalicama. Ono što je izvjesno jeste da sasvim sigurno Stanivuković neće biti njihov kandidat za gradonačelnika kao i da on od kandidature neće odustati. Uglavnom opšti je utisak da je većini građana Banjaluke dosta političke bahatosti, predugo je osjećaju na sopstvenoj koži od strane umišljenih političara“, rekla je Topićeva za naš portal.

I politički analitičar Velizar Antić naglašava kako je očigledno da postoje određene nesuglasice u PDP-u što se tiče kandidature za gradonačelnika Banjaluke.

“Draško Stanivuković je već najavio svoju kandidaturu a da se nije konsultovao ne samo sa ostatkom opozicije već vidimo da i u samom PDP-u nije bilo razgovora na ovu temu. Dakle, istorija se ponavlja jer se identična situacija dogodila i prije četiri godine kada je Stanivuković godinu dana prije izbora sam sebe proglasio za kandidata opozicije a da nije nikoga iz opozicije konsultovao. Na taj način ih je doveo pred svršen čin da su i ostali morali da ga podrže. Međutim, za razliku od tog perioda mnogo stvari se promijenilo i ukoliko Stanivuković bude insistirao da bude kandidat za gradonačelnika, ovog puta sasvim sigurno neće dobiti podršku
ostalih opozicionih partija“,
ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je to sasvim očekivano i logično iz ugla ostalih opozicionih partija te upitao što bi oni dali nekome podršku ko ih čak nije ni konsultovao i obavio razgovor sa njima.

“Takođe, Stanivuković je u ovom trenutku daleko od one pozicije u kojoj je bio prije četiri godine. Tada je imao podršku opoziciono orijentisanih birača, međutim u ove tri godine mnogim potezima je iznevjerio tu podršku i očekivanja tih birača i siguran sam da na ovim izborima neće dobiti podršku od njih. Treba sačekati sastanak vrha PDP-a i vidjeti koja je njihova odluka i da li svi oni stoje iza Stanivukovića. Moguće je da se na tom sastanku donesu i drugačije odluke od ovih koje su trenutno aktuelne” – zaključio je Antić.

Trivićeva i Vukanović uz Crnadka

Na prepucavanja između Stanivukovića i Crnadka vrlo brzo je reagovala i Jelena Trivić.

“Izjava za javnost PDP-a, koje je juče dostavljeno medijima, jasno pokazuje da Draško Stanivuković nema podršku ni vlastite stranke za kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke. Njemu ne preostaje ništa drugo nego da ga sada formalno imenuje za gradonačelnika od strane šefa Milorada Dodika“, napisala je Trivićeva na Fejsbuku.

Ona je ovom objavom, prije svega, mislila na subotnje saopštenje za javnost, u kojem su Crnadak i Milko Grmuša, potpredsjednik PDP-a i odbornik u gradskoj skupštini, naveli kako Stanivuković nije podržan od strane Gradskog odbora PDP Banjaluka, iako je on na mrežama tvrdio suprotno.
Stanivuković je pomenuto nazvao „kokodakanjem“.

“Ne brinu me „kokodakanja“ onih koji ne misle dobro partiji. Obojica su starija od mene 10 ili čak 20 godina. Neki imaju političke karijere koliko ja imam godina i služe se tako neozbiljnim stvarima. Ako smo jedna stranka, a jesmo, onda se sjedne i razgovara“, poručio je juče, između ostalog, Stanivuković.

Foto: Gerila/Igor Crnadak

Crnadak je i na pomenuto imao odgovor.

“Nikada u istoriji PDP-a jedan član Predsjedništva nije rekao drugom da „kokodače“. Sve do juče. Tako je to kad pare udare u glavu, a nervoza i bahatost nadjačaju pristojnost i kulturno ponašanje“, poručio je Crnadak.

Poznat je i raniji stav Nebojše Vukanovića, koji je predložio upravo Crnadka kao kandidata iza kog će stati sve opozicione partije.

Podjele im nisu strane

Pomenuta partija, nakon pada koji je uslijedio odlaskom u opoziciju 2009. godine, počela se ponovo dizati iz pepela pet godina kasnije, nakon što je njen osnivač a danas počasni predsjednik Mladen Ivanić na izborima porazio SNSD-ovu Željku Cvijanović, u tom trenutku premijerku Srpske, te postao član Predsjedništva BiH. Ubrzo je učinio za ove prostore nesvakidašnji potez, odrekao se liderske pozicije iako nije zabilježio izborni poraz a stranku je prepustio Branislavu Borenoviću, koji je i danas na njenom čelu. Ivanićeva pobjeda, vrijeme će pokazati, bila je tek incident a ne uvod u pad vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom, kako se tada najavljivalo. Stranka je stagnirala a novi impuls joj je unio dvojac Draško Stanivuković-Jelena Trivić, koji su uzdrmali uspavano glasačko tijelo nesklono aktuelnoj vlasti.

Foto: Gerila.info/Jelena Trivić

Dvojac je u Banjaluci počeo da diže popularnost stranke ali je do prvih varnica došlo kada je trebalo birati kandidate. Trivićeva je prepustila Stanivukovića prvu, 2020. za gradonačelnika, a on njoj onu dvije godine kasnije, za predsjednika Srpske. Međutim, ubrzo nakon pomenutih Opštih izbora na kojim je Trivićeva, kako tvrdi, pod sumnjivim okolnostima izgubila izbornu trku, optužila je nekadašnjeg „saborca“, da je radio protiv nje, te da je napravio pakt sa najmoćnijim u
državi – Miloradom Dodikom.

Nakon što stranačko rukovodstvo predvođeno liderom Branislavom Borenovićem nije pozitivno odgovorilo na njen ultimatum „ja ili on“, Trivićeva je napustila stranku, formirala Narodni front i u njega prevukla određen dio PDP-ovih funkcionera i članstva.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter