Pravosuđe BiH je -teški bolesnik- Sudski čekić razbio sistem, umjesto kriminal (Foto)


Pravosuđe BiH je -teški bolesnik- Sudski čekić razbio sistem, umjesto kriminal (Foto)

Kako će tužilaštva shvatiti izmjene i primjenjivati ih, hoće li se osigurati minimum poštovanja ljudskih prava?

Građani BiH su izrazito nezadovoljni zbog neefikasnosti i sporosti postupaka pred pravosudnim organima, čak i kada se radi o veoma jednostavnim procesima. Na brojne krivične prijave koje su podnesene izostala je reakcija pravosuđa, bilo da se radi o nezakonitim radnjama tokom izbornih procesa ili o izdavanju koncesija i tako dalje. Uprkos stalnim obećanjima od pravosudnih organa da će raditi na unapređenju svog rada, rezultati izostaju, šo posebno pokazuju malobrojni procesi u oblasti visoke korupcije.

Ovo su zaključci izvještaja “Zatvorenost i spore reakcije na prijave – lokalno pravosuđe i borba s povjerenjem građana” predstavljenog u Banjaluci na diskusiji “Pravo na pravdu” u organizaciji Evropske unije. Govoreći o presjeku stanja u pravosuđu – transparentnosti, procesuiranju korupcije i kriminalizaciji klevete, istaknuto je da  pravosuđe u BiH neefikasno, korumpirano i da ne radi dobro svoj posao.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide kaže da se cijeni rad i doprinos svih građana snažnijoj vladavini prava uključujući i diskusiju “Pravo na pravdu”. Ova diskusija je održana u osam lokalnih zajednica, gdje je istaknuto da je vladavina prava centralna za 14 ključnih prioriteta koje BiH treba da ispuni prije otvaranja pretpristupnih pregovora za EU.

“Kritični glasovi, dolazili od medija, građana ili predstavnika civilnog društva su ključna snaga za pozitivne promjene. Za vrijeme diskusije građani su govorili o svojim iskustvima sa pravosuđem i predstavnicima institucija. To su presudne informacije koje daju snagu za reformu i ostvarivanje jednakosti građana pred zakonom“, rekao je Babajide.

Učesnici su pružili mnoge primjere slučajeva, rekao je Babajide, kada su krivične prijave bile procesuirane veoma sporo ili je postojao nedostatak proaktivnosti u informisanju javnosti kada se radilo o slučajevima za koje je vladalo veliko interesovanje, kao i neefikasnost u procesuiranju slučajeva korupcije.

Građane interesuje suština, a ne forma

Izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić kaže da reforma pravosuđa, nažalost ne ide u pravcu u kojem bi trebalo.

“Vidimo da nema konsenzusa za ključne zakone koji su trebali biti usvojeni, poput Zakona o sudovima koji je skinut sa Savjeta ministara na prošloj sjednici. Nema ni izmjena Zakona o VSTS i usvajanje mehanizama koji bi osigurali odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, posebno kada se radi o provjeri imovine i sukobu interesa“, kaže Korajlić.

Jedan od prioriteta i ono na čemu se insistira je novi zakon o VSTS koji bi omogućio veću odgovornost i meritornost i u procesu imenovanja i VSTS i njegovog sastava, kao i Zakon o sudovima kojim bi trebalo da se uspostavi jedinstvena instanca za ujednačavanje sudske prakse.

“Međutim, u nacrtu vidimo osnivanje Višeg suda koji je samo izmještanje Apelacionog vijeća Suda BiH. Pokušavaju se izbjeći ključne stvari koje bi trebale unaprijediti sistem i zamaskirati sprovođenje reformi, a onda to predstaviti kao neki veliki rezultat. Na EU će biti da procijeni da li je to dobro, što ćemo znati u oktobru kada bude novi izvještaj. Tada ćemo vidjeti hoće li se ulaziti u kvalitet zakonskih rješenja ili je bitno da se samo nešto usvoji“, rekla je Korajlić.

Dodaje da su vlasti postigle šta su željele – izmjene koje će u ogromnoj mjeri uticati na slobodu govora i način na koji će funkcionisati mediji i organizacije civilnog društva ili da građani mogu ostvariti svoje slobode.

FOTO: Capital

“Ključno je kako će se postaviti pravosuđe, kako će zaista tužilaštva shvatiti izmjene i primjenjivati ih, hoće li se osigurati minimum standarda da se poštuju ljudska prava“, kaže Korajlić.

Uputstvo VSTS bi olakšalo odbacivanje prijava

Predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić kaže da je pravosuđu politika dala zaista opasan alat – kriminalizaciju klevete.

“Kažu da kada imate čekić u ruci, sve vam liče na ekser. Mi se bojimo da će upravo takvim jednim alatom biti ugrožena sloboda javne riječi u RS i BiH. U proteklih 20 godina nevladine organizacije, medijska zajednica i Evropska unija utrošile su hiljade sati na edukaciju predstavnika pravosuđa da bi ih upoznala šta je kleveta, a šta kolumna, istraživački tekst i status na Facebook-u. Do danas mi nismo zadovoljni postignutim rezultatima. I dalje se na sudovima različito presuđuje u istim predmetima. Sve prelazi kod krivičara i sad bi trebalo ponovo da krenemo sa edukacijama, pa da za 20 godina stignemo na stepen gdje smo sada“, kaže Vukelić.

Ističe da je nastupio veliki problem što je kleveta prešla u krivično zakonodavstvo.

“Smatramo da bi VSTS trebalo da izda jedno uputstvo ili smjernice tužiocima kada neki predmet zaslužuje da bude vođen o trošku države, a kada stranka treba da ide na privatnu parnicu i traži naknadu štete. Nadamo se da će postavljanjem jasnih kriterijuma, olakšati tužiocima da odmah odbace neosnovane krivične prijave“, istakao je Vukelić.

Kriminalizacija klevete je korak unazad

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide smatra da je kriminalizacija klevete korak nazad u zaštiti fundamentalnih prava građana.

“Kriminalizacija klevete u RS i zakon koji je stupio na snagu nameće nepotrebne i neproporcionalne restrikcije na medije i civilno društvo. To je korak nazad u zaštiti fundamentalnih prava. Brine nas da bi ovaj zakon mogao imati efekat hlađenja slobode govora i izvještavanja. Pratimo cijeli ovaj proces“, rekao je Babajide.

Piše: A. Pisarević
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter