Ozren Perduv: Duh prerano usnulog dječaka Davida zauvijek luta ulicama Banja Luke

Ozren Perduv: Duh prerano usnulog dječaka Davida zauvijek luta ulicama Banja Luke

Dan, mjesec, godina, evo skoro i dvije, sve je proletjelo pred nas koji smo čekali pravdu za tebe, dragi dječače. Bol, patnja, tuga, strah, neprestano su se smjenjivali, ali tvoje lice je uvijek bilo tu, ispred očiju svih nas i davalo nam snagu da idemo dalje.

Danas bi imao 23 godine, vjerovatno bi već završavao fakultet, akademiju i razmišljao o svim onim velikim stvarima koje si želio za sebe i svoje prijatelje. Novi svijet. Svijetlu budućnost za sve vas.

Danas bi u tvojoj kući odjekivali smijeh, muzika, taktovi tvojih pjesama i tvoji drugari bi ti sa osmijehom dolazili na kućni prag, donosili poklone i najljepše želje za budućnost. Ali... tvoja kuća je prazna, mrak, tuga i bol su se kao oblak nadvili nad njom još od onog prokletog marta, od kad prođoše nepune 2 godine. Ulica Franca Šuberta ostala je nijema poslije tebe.

Neka zlokobna tišina se nadvila nad cijeli grad od kako su te surovo otrgnuli iz njegovog zagrljaja. Ništa nije više isto za sve nas koji smo ostali poslije tebe. Ti si znao da je stvarnost surova mnogo prije nas, a mi smo to spoznali tek tvojim odlaskom, kroz tvoje pjesme, kroz tvoje drugare, kroz pakao koji si preživio onih 6 dana koliko su te mučili, i na kraju kroz bol i patnju tvojih roditelja.

Duh prerano usnulog dječaka luta ulicama ovog grada i svaki dan nas opominje gdje živimo i da ne smijemo više da držimo oči zatvorene. Vrijeme je stalo u onom danu kada je odjeknula vijest o tvojoj smrti. Zlokobne horde koje su te otele i mučile, u strahu da njihovo nedjelo ne bude otkriveno, počinile su bezbroj grešaka kojima su sami dokazali svoju krivicu. Tvoje tople i prelijepe oči su ih svuda pratile i proganjale, podsjećale na to da su monstrumi bez duše i srca, tvoj pogled ih je izbezumljivao i navodio na greške koje su činili.

Zato te se i danas boje, drago naše dijete. Boje se svake naljepnice sa tvojim likom, svakog čovjeka koji na sebi nosi bedž sa tvojom slikom, boje se i srca koje ljudi prave na mjestu gdje su tvoje tijelo pronašli. A sve čega se boje, žele i da unište, da zatru svaki trag tvog postojanja i tvog lika koji ih podsjeća, i podsjeća i podsjeća.

Danas bi imao 23 godine i niko ne bi pravio srce pored Crkvene, niko ne bi ljepio plakate sa tvojim likom, niti bi nosio bedževe, ali bi ti bio taj koji bi nosio transparente za svoje ubijene drugare i pozivao sve nas da se probudimo, kao što si činio, a mi smo ostali gluhi, slijepi i nijemi.

Danas sa svoje 23 godine vjerujem da bi postao lider jedne nove generacije ljudi, koji bi zajedno sa tobom željeli da promijene svijet, jer tvoje riječi i ideje, mnoge od njih su ispunjavale, budile i vodile, samo smo mi “matori” bili nijemi. Zato nismo smjeli ostati nijemi nakon tvog odlaska. Ustali smo i digli šake u zrak, borili se sa tvojim ocem za svoju djecu, da sačuvamo ostale klince u getu.

Ostali su tvoji klinci iza tebe, nisu te zaboravili. Ostao je golub na krivom satu, koji ponekad uplašeno navrati, jer i on osjeća da nebo kojim leti nije slobodno. Težina u zraku guši sve nas koji danas hodamo ulicama tvoje Banja Luke. Borimo se za svaki udah i svaki otkucaj srca, kao da živimo na aparatima, jer strah koji siju na svaki pomen tvoga imena zatrovao je i nebo i zemlju u ovoj našoj i tvojoj Banja Luci.

Na tvoj 23. rođendan podsjetićemo ih po ko zna koji put da DAVID ŽIVI. On nije u srcu koje svaki dan uništavaju pored Crkvene, ni u naljepnicama, plakatima i natpisima koje svakodnevno uklanjaju po gradu, on više nije ni na trgu pokraj “krivog sata”, David živi u svima nama i na žalost njihovu, nikada ga neće moći ukloniti.

Vječno će ih kroz nas podsjećati na zločin koji su počinili i kasno postavljati granicu između “njih” i nas, između zvjeri i ljudi, zla i dobra. Neka vječno živi uspomena na tebe, a mi nećemo stati do konačne pobjede ISTINE i PRAVDE. Dobri naš dječače neka ti je vječna slava i hvala što si nas poveo putem pravde.

Piše: Ozren Perduv

Foto naslovna: Slaven Dobrić/Grupa Pravda za Davida/Facebook

Izvor: Facebook/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks