-Pravda za Davida- 439.dan: -Lukaču policijom braniš Crkvu od naroda i pretresaš Petrova kolica sa stvarima za perfomans -Nazad u budućnost-- (Video)

-Pravda za Davida- 439.dan: -Lukaču policijom braniš Crkvu od naroda i pretresaš Petrova kolica sa stvarima za perfomans -Nazad u budućnost-- (Video)

Večeras 439.dan protesta "Pravda za Davida" smo pored česme, nedaleko od Hrama Hrista Spasitelja da mirno i dostojanstveno kao i svaki put do sada protestvujemo protiv nepravde i da damo poršku Davoru i Suzani da dođu do istine i pravde o svom ubijenom djetetu, rekao je jedan od članova  Grupe "Pravde za Davida".

On je pojasnio da im je zabranjeno da budu u porti Hrama, koju večeras čuvaju policajci.

"Rekli su nam policajci  da možemo da idemo u park "Mladena Stojanovića", a mi smo ovdje nedaleko od Hrama da tražimo Pravdu za Davida, a to znači kao i do sada samo jedno, a to je da nam kažu ko je ubio Davida, ko je njegovo ubistvo naručio, i ko svo vrijeme, više od godinu dana, od državnih funkcionera štiti ubice i nalogodavce", rekao je on.

Stari čika Petar  je pokazivao policijskoj patroli šta sve ima u svojim kolicima

"Danas  sam izveo performans "Nazad u budućnosti", dovezao sam alat kojim bi se osposobio most koji bi donio sreću u budućnosti ovom narodu. Apelujem na međunarodnu zajednicu da nešto uradi, jer BiH spasa nema ako se nešto ne preduzme", rekao je Patar i dodao:

"Mislio sam na Davida i pomisao na njega me je inspirisala da izvedemo sve ovo večeras".

Jedan od prisutnih obratio se Crkvi riječima: "Crkvo imali boljeg Anđela koji se uspeo na nebo od našeg nevino stradalog Davida".

"Tegeltija ko je ubio Davida, ubice nemaju ni vjeru ni naciju, ni brata ni kuma, oni imaju samo sebe i svoj novac", upitao je jedan od "pravdaša" večeras, kraj česme.

Građani koji podržavaju Dragičeviće bili su pored česme nedaleko od Hrama Hrista Spasitelja u nivou ulaza u hotel Bosna, a mnogi od njih i danas su donijeli i pokazivali prekršajne prijave, neki od njih čak i osmu po redu.

"Ne mogu više ni da pričam. Ne mogu da vjerujem šta nam rade i to i dalje prolazi u Banja Luci, sav taj teror i progon nad članovima Grupe "Pravde za Davida", a da građani prolaze pored i okreću glavu, a mi se borimo za njihovu djecu", rekao je jedan od prisutnih.

Dolazak narodnog poslanika Draška Stanivukovića među okupljene "pravdaše" nisu blagonaklono gledali roditelji Davora Dragičevića, posebno majka Suzana, sa razlogom.

Član Grupe "Pravda za Davida" Ozren Perduv večeras je napisao:

"Kao što napisah sinoć, policija mi je pokazala dopis koji su dobili od banjalučke eparhije. Crkva nigdje nije napisala da od policije traži da zabrani ili onemogući okupljanje LJUDI u dvorištu Hrama. Od policije traže da im omogući nesmetan rad i vršenje poslova (samo ne znam kakvi se to poslovi i rad vrše u 19:30). Dvoje radnika crkvenih koji su stalno tu sa nama su nam juče rekli da je crkveni odbor jedino zabranio paljenje svijeća na mjestu gdje to nije predviđeno. I samo to. Nikakva zabrana okupljanja. Tako da, providno je da je ovo po ko zna koji put režirano od stane policije. Pazite, u policiji su mi rekli da se javno okupljanje može održati samo na Trgu Krajine ili u parku MS. A, kako to da su se sad toga sjetili? To su mogli odmah u januaru reći. To što oni sad govore nema veze sa ovim dopisom crkve. Crkvu su samo iskoristili. Neko je dozvolio da crkva bude iskorištena. Mi smo u dvorištu Hrama i sva naša komunikacija treba da bude sa njima. Ako pravimo neki problem, to oni treba da nam kažu. Ispoštovaćemo svakako. Samo treba da nam se kaže. Svijeće od danas nećemo paliti ispred Hrama, već dolje gdje je i predviđeno. Danas ćemo sjediti na klupama u dvorištu našeg Hrama i družiti se. Baš kao što radi veliki broj građana svakodnevno. Takođe, policija je rekla da se obratimo crkvi i to ćemo uraditi. Da vidimo da li je naše stajanje gdje smo i do sada stajali zaista problem. I da pokušamo naći zajednički jezik sa našom crkvom. Ja se zaista nadam da ćemo to i uspjeti".

Dolazimo i sutra

"Mi smo slobodni građani, okupili smo se da damo podršku Davoru i Suzani. Bićemo i sutra na istom mjestu, da gleda čitav svijet kroz šta prolazi Grupa "Pravda za Davida". Ostajemo uz Davora i Suzanu, pozdrav za porodice Dragičević i Memić. Pravda za Davida, Pravda za Dženana", poručio je jedan od "pravdaša" na kraju večerašnjeg protesta koji je protekao bez incidenata sa policijom u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi. Uostalom kao i do sada svih dana protesta u Banaja Luci.

VIDEO:

VIDEO:

VIDEO:

 

Video: BNT/ Pravda za Davida/YouTube

Izvor: Infomedia Balkan