Pozadina ukrajinske krize je svjetski rat za gas: Plan Amerike - smanjiti gasnu zavisnosti od Rusije!

Pozadina ukrajinske krize je svjetski rat za gas: Plan Amerike - smanjiti gasnu zavisnosti od Rusije!

Amerika želi da onemogući zapadnu Evropu da se snabdeva jeftinim energentima iz Rusije kako bi je stavila pod svoju kontrolu. Ovo je nedvosmisleno geopolitički odnos i demonstracija sile SAD prema EU, ocenjuju stručnjaci.

Rusko-ukrajinska kriza nije samo pitanje teritorijalnog suvereniteta i prisvajanja teritorija. Iza svega stoji i borba oko energenata, odnosno Sjedinjene Američke Države su samo iskoristile rusko-ukrajinsko pitanje ne bi li pokušale da ostvare dugogodišnji plan - smanjivanje gasne zavisnosti evropskih zemalja od Rusije, ocenjuju stručnjaci.

Naime, SAD su, pored prvog paketa sankcija, naručile niz dodatnih sankcija Rusiji zbog Ukrajine, a jedna od njih može biti i odbijanje kupovine ruskog gasa. Istovremeno, Rusija može da isključi dotok gasa, što bi umnogome pogodilo Evropu, koja je sve zavisnija od ruskih energenata.

Statistika

Zvanična statistika pokazuje da su zemlje Evropske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo uvezle 2020. čak 65 odsto više gasa u odnosu na deset godina ranije. Samo zemlje EU čak 74 odsto gasa koji uvoze dobijaju putem gasovoda, a iz Rusije uvoze oko 35 odsto goriva, mahom gasovodima koji uglavnom prolaze kroz Ukrajinu.

Foto: EPA

Nije zato iznenadila poruka iz Rusije.

- Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za gas - poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nakon objavljivanja vesti da će Nemačka staviti na čekanje sertifikaciju ruskog gasovoda "Severni tok 2".

Stručnjak za energetiku i analitičar Stevica Deđanski ocenjuje da ovo jeste energetski sukob između Moskve i Vašingtona, te da će Evropa biti u velikom problemu ako ne bude isporuke "Severnim tokom 2", kao i zbog toga šta će se desiti ukoliko Rusija odgovori zavrtanjem gasa.

Foto: Kurir

- Amerika na ovaj način želi da onemogući zapadnu Evropu da se snabdeva jeftinim energentima iz Rusije kako bi je stavila pod svoju kontrolu. Ovo je tako nedvosmisleno geopolitički odnos i demonstracija sile SAD prema EU, jer ako bude rata, on će pogoditi samo Evropu. Rusija je dugo pod sankcijama i nema problem - jasan je Deđanski.

Ima li alternative

Kako dodaje za Kurir, rusko-ukrajinsko pitanje je sa stanovišta SAD zapravo udar na industriju zapadne Evrope, za šta je iskorišćen Kijev.

- Vrlo dobro bi bilo i podržao bih da imamo i druge izvore gasa u Evropi pored ruskog, pa i američki, ali njega nema - zaključio je on.

I profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić podseća da Amerikanci to rade odavno, ali ukazuje da će to ići malo teže jer, za razliku od Evrope, Rusija ima alternativu.

- I Rusiji je bolje da isporučuje gas Evropi, ali oni imaju i kome drugom. Već je ugovoreno 10.000 milijardi kubnih gasa preusmeravanja na Kinu - ukazuje Savić za Kurir.

Foto: Kurir

Naglašava da je neverovatno da SAD predlažu Evropi da zaustavi uvoz ruskog gasa iako ona zavisi od njega.

- To mi izgleda kao da sami sebi podmeću nogu, jer da imaju alternativu, ne bi ni kupovali ruski gas. Posebno je interesantna Nemačka, koja ga najviše uvozi, ali očigledno je da su izgubili jakog lidera - Angelu Merkel, dok se ovi novi nisu snašli u situaciji koja ih je zatekla. Sve u svemu, neće ta priča tako lako ići - zaključio je Savić.

Foto: Kurir

Piše: Ivana Žigić
Foto naslovna: AP/Alexei Nikolsky/Profimedia/Shutterstock/Source
Izvor: kurir.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter