Potvrđeni rezultati izbora, osim u Doboju i Srebrenici

Potvrđeni rezultati izbora, osim u Doboju i Srebrenici


Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na današnjoj sjednici izborne rezultate Lokalnih izbora 2020. za sve gradove i opštine osim za Doboj i Srebrenicu.

U CIK-u je jutros održana 94. hitna sjednica na čijem dnevnom redu je Prijedlog Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

"Za načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK-a BiH po sticanju neophodnih uslova za utvrđivanje izbornih rezultata za navedene nivoe vlasti u osnovoj izbornoj jedinici Srebrenica i osnovnoj izbornoj jedinici Doboj", saopšteno je iz CIK-a BiH nakon sjednice.

Odluka o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine stupa na snagu danom donošenja.

"Odluka će se objaviti 05.12.2020. godine na internet stranici Centralne izborne komisije BiH , i smatraće se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu", saopšteno je iz CIK-a BiH.

Šesti, sedmi i osmi decembar ove godine su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

"U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv Odluke  o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH  u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH", navedeno je u saopštenju CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača.

Obrađeno je 97,38 biračkih mjesta, odnosno 1.607.808 glasačkih listića.


Izvor:n.n.