Potresni detalji iz života naše glumice o kojima je rijetko govorila: Osijedila za samo dva minuta (Foto)

Potresni detalji iz života naše glumice o kojima je rijetko govorila: Osijedila za samo dva minuta (Foto)

Mnogo prije nego što je postala jedna od najvećih diva jugoslovenskog glumišta, legendarna umjetnica suočila se s nevjerovatnim strahom... Dvanaestog februara 1994. godine preminula je jugoslovenska filmska i pozorišna glumica jevrejskog porijekla Rahela Ferari. I dok se i danas pamte njene bravurozne uloge u filmovima Davitelj protiv davitelja, Tesna koža ili seriji Grlom u jagode malo ljudi zna za tugu koju je ova glumica nosila u sebi cijelog svog života.

Za beogradske Jevreje Drugi svjetski rat bio je strašan još od prvih dana njemačke okupacije. Kretanje im je bilo ograničeno, morali su da nose žute trake oko ruke, a nije mnogo prošlo prije nego što su počele i deportacije. Oni koji su pokušali da izbjegnu takvu sudbinu pokušali su da se sakriju.

Jedna od njih bila je i kasnije velika jugoslovenska glumica Rahela Ferari. Tih prvih dana Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji Rahela Ferari zapravo još uvek nije ni postojala. Postojala je Bela Rohel Frajnd, Jevrejka rođena u Zemunu koja je iza sebe već imala zavidnu glumačku karijeru glumice u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Umetničkom pozorištu u Beogradu.

Odmah po okupaciji Beograda bilo je jasno da Bela neće moći da nastavi da nastupa. Uskoro je pak postalo očigledno da će, ako želi da preživi, morati da se sakrije.

Kao Jevrejka koja je odbila da nosi žutu traku oko ruke, to bjekstvo moralo je da se dogodi što prije. I tako je glumica počela da se skriva po podrumima i tavanima na periferiji Beograda kod poznanika, prijatelja prijatelja i bilo koga ko je bio voljan da je primi, nekad i u zamjenu za novac. A onda se jedne noći umalo sve srušilo!

FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Na vrata kuće u Žarkovu u kojoj je Bela živjela predstavljajući se kao vojvođanska glumica Ruža, zakucao je Gestapo. Iako je već mesecima bila u bjekstvu, Bela se u tom trenutku paralizovala od straha. Ruke i noge kao da više nisu bile njene, stajala je ukočena dok su skromnom kućom odjekivali povici i udarci sa ulaznih vrata. Trebalo joj je minut-dva da dođe k sebi. Znajući da nema šanse da pobjegne, Bela je prišla vratima i otvorila ih kako bi se suočila sa sudbinom. A onda je stigla neočekivana pomoć!

Prije nego što su Gestapovci stigli bilo šta da kažu odnekud se stvorila komšinica Smiljka - jedina žena u kraju koja je znala Belin pravi identitet.

Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu. - Primili su te - povikala je bacivši se Beli u zagrljaj.

Shvativši diverziju Bela je zaigrala ulogu svog života! Počela je da grli agente, smije se i galami, pozivajući ih da uđu u kuću kako bi ih poslužila rakijom.

- Donijeli ste mi sreću. Častiću vas zbog ovog angažmana - rekla je zbunjenim Gestapovcima. U opštem metežu oni zaboravljaju da je legitimišu, a Bela odlazi kod Smiljke kako bi ugovorila svoj angažman.

FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Kada se sljedeći put pogledala u ogledalu pogled joj je uzvratila nepoznata žena... U samo minut-dva tokom tog strašnog susreta njena tamno smeđa gusta kosa postala je bijela. Osijedila je od straha i stresa.

Već sutradan Bela je napustila Žarkovo i otišla na jedan tavan na Cvetkovoj pijaci, gdje je vrijeme provodila sa još jednom velikom glumicom - Kapitalinom Erić. Tu su i dočekale oslobođenje 1944. godine.

Bela Rohel Frajnd bila je jedini član svoje porodice kojoj je to pošlo za rukom. Nakon rata, Bela se vratila glumi.

Sedamdesetih godina prošlog vijeka uzela je umjetničko ime Rahela Ferari po kome će je i upamtiti generacije obožavaoca širom Jugoslavije. O njenom životu, naročito tokom Drugog svjetskog rata, napravljena je predstava Rahelina kutija.

Foto naslovna: Youtube/Printscreen
Izvor: glossy.espreso.co.rs/dnevno.rs/Infomedia Balkan 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter