Potresne scene u Banja Luci - Građani u redu čekaju hranu - Dijeli se pomoć koja je stigla iz Sarajeva

Potresne scene u Banja Luci - Građani u redu čekaju hranu - Dijeli se pomoć koja je stigla iz Sarajeva

Slika koju je BN TV snimila ispred jedne javne kuhinje u Banjaluci rijetko se viđa. Pomama za osnovnim životnim namirnicama koja je vladala u jutarnjim časovima najbolje oslikava teške uslove u kojima žive građani. 

Red ispred javne kuhinje Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” čini se da nikada nije bio duži. Paketi hrane koji su pristigli putem donacije podijeljeni su za oko 1.000 građana. Ogorčeni su što za njihove probleme sluha imaju samo predstavnici humanitarnih organizacija.

Foto: 6yka.com

“Dok platiš režije nemaš od čega ni lijekove, ni bilo šta uzeti. Niko se nije pobrinuo za penzionere.  Ja živim od socijalne pomoći od 100KM. To ne može da mi bude nikako. Na inzulinu sam, pritisak imam, a to niko ništa ne gleda. Niko sirotinju danas ne gleda, osim ovog čovjeka”-pričaju građani. 

Foto: 6yka.com

Brojni građani Banjaluke, ali i RS nemaju ni za osnovne životne namirnice. Kriza izazvana virusom korona dodatno je uticala na broj korisnika - poručili su iz ove javne kuhinje. 

“To samo govori da je jako teška situacija. Vijest o šleperu koji je došao iz Sarajeva od Udruženja “Pomozi.ba”, je odjeknula Banjalukom. Od jutros toliko naroda dolazi da sam se ja uplašio da li ćemo imati dovoljno paketa da odgovorimo na sve potrebe. Otkako se pojavila korona, moram da priznam da je na dnevnom nivou preko 300,400 ljudi koji primaju pomoć u hrani”, navodi predsjednik UG “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić. 

Foto: Miroslav Subašić/6yka.com

Nakon što je počela pandemija u RS, kažu, Kabinet predsjednika RS dodijelio im je pet hiljada maraka za rad javne kuhinje.

Na godišnjem nivou Gradska uprava Banjaluka izdvaja  osam i po hiljada maraka, dok preko Centra za socijalni rad dobiju dvadeset hiljada maraka za funkcionisanje dnevnog centra za stara lica.

Miroslav Subašića navodi da su im i ta sredstva bila od pomoći, ali da se i dalje moraju oslanjati na dobre i humane ljude.

Foto: 6yka.com

“Naš narod ima povjerenja u naše udruženje i daju pomoć. Molim ljude da nastave dalje. Mi služimo našem narodu, zato i pozivam da dođu i da nam pomognu da bi mi pomogli druge ljude”- navodi Subašić.  

U proteklom periodu, osim paketa hrane i higijenskih sredstava, volonteri Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”dijelili su zaštitne maske i rukavice, kako bi na taj način zaštitili zdravlje svojih korisnika. 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks