Potpisan sporazum, konačno izbori u gradu Mostaru

Potpisan sporazum, konačno izbori u gradu Mostaru

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno da se deblokira izborni proces i da se u gradu na Neretvi nakon 12 godina održe izbori.

Potpisan je i drugi okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u narednih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će obezbijediti legitimno predstavljanje naroda.

Nakon potpisivanja sporazuma, Čović je izjavio novinarima da će izbori u Mostaru biti održani zajedno sa lokalnim izborima u cijeloj BiH, te da će već iduće sedmice izmjene Prijedloga zakona o izborima u Mostaru biti upućene u parlamentarnu proceduru.

On je izrazio nadu da će do kraja iduće godine postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, dodavši da drugi sporazum koji se tiče izmjena Izbornog zakona BiH obavezuje potpisnike da u roku od tri mjeseca započnu pregovore o Izbornom zakonu BiH, a u roku od šest mjeseci postignu dogovor, te da do kraja naredne godine bude usvojen u parlamentarnoj proceduri.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, da će se pokušati izbalansirati, etnički i građanski princip na kojima počiva Dejtonski mirovni sporazum, te presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i Željka Кomšića, kao i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, među kojima su presuda u predmetu "Sejdić i Finci", "Pilav" i "Zornić".

On je ocijenio da to neće biti lako, ali da je postavljen rok od godinu dana da se i to riješi.

Govoreći o dogovoru za Mostar, Izetbegović je rekao da je prihvaćen izborni model koji će proporcionalno pratiti broj glasača po izbornim jedinicama.

"Sam dogovor je koncipiran tako da se Mostarom rukovodi zajedno. To znači mnogo blokada, usporavanja procesa, ali u ovom času je tako. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati normalniji Statut, ali neka buduća hoće", izjavio je Izetbegović.

Na pitanje da li su ovim sporazumom precrtani Srbi u Mostaru, on je rekao da se Srbi dobili mnogo više, jer će, kako je rekao, biti "jezičak na vagi" i faktor koji će prevagnuti u pregovorima Hrvata i Bošnjaka.

On je naveo da je upravo zbog brojnih strahova već na prvoj sjednici Gradskog vijeća Mostara potrebno usvojiti novi Statut grada u kome će biti otklonjena mogućnost da jedan narod odlučuje bez drugog.

ŠeF Delegacije Evropske unije u BiH Johan Zatler rekao je da je Mostar dugo čekao na ovaj dogovor i zahvalio svima na saradnji da on bude postignut.

"Održavanje slobodnih demokratskih izbora i lokalnih izbora u Gradu Mostaru je jedan od prvih prioriteta koje je Evropska komisija postavila među 14 ključnih kao zadaću domaćim vlastima", rekao je Satler.

On je naveo da EU pozdravlja ovaj dogovor, prije svega, o održavanju izbora u Mostaru nakon 12 godina.

"Još važnije je da na ovaj način proces vraćamo u institucije tamo gdje i pripada, u Parlamentarnu skupštinu BiH, jer će delagati biti ti koji će odlučivati o prijedlogu, a dogovor je da se za 15 dana uputi u parlamentarnu proceduru", rekao je Satler.

On je naveo da EU pozdravlja opredjeljenje dvije stranke da nastave da rade na preostalim pitanjima koje treba da rješavaju, uključujući i eliminisanje diskriminacije iz Izbornog zakona BiH koji će svakom građaninu BiH omogućiti pravo da bira i bude biran.

Novi izborni model donosi i nova pravila po kojima će Mostarci birati Gradsko vijeće. Po tom modelu iz šest izbornih područja biraju se 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13, a iz većinski bošnjačkih, devet. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se s gradske liste.

Što se tiče nacionalne zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, taj dio pregovarači nisu dirali i ostaje da se u Vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri, te jedan iz reda ostalih.

Statut Grada Mostara koji je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine i njime ujedinio, do tada podijeljeni grad, izmijenjen je novim stranačkim sporazumom.

U sporazumu se navodi da istovremeno sa usvajanjem budžeta, Gradsko vijeće usvaja odluku o izvršenju budžeta grada. Novost je da će biti definisan supotpis za sve transakcije iz budžeta.

Garanat za provođenje potpisanih sporazuma su predstavnnici međunarodne zajednice.

Pregovori o Mostaru vođeni su pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, a na potpisivanju sporazuma su bili prisutni i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, ambasador Velike Britanije Metju Fild, ambasador OEBS-a u BiH Кetlin Кavalec, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. 

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks