Postavljen temelj kvantnog interneta – mreže koju je nemoguće hakovati

Postavljen temelj kvantnog interneta – mreže koju je nemoguće hakovati

Tehnologija kvantnih računara još uvijek je u razvoju, a SAD su već postavile temelje za stvaranje kvantnog interneta. Ministarstvo energetike osmislilo je strategiju za američki nacionalni kvantni internet, koji bi trebalo da bude napravljen u saradnji sa univerzitetima i istraživačima koji se bave kvantnim računarstvom. Cilj je da prototip bude izgrađen do kraja decenije. Kvantni internet omogućio bi brži, ali i puno sigurniji prenos podataka u odnosu na postojeće mreže.

Amerikanci planiraju da razviju paralelni, sigurniji i pouzdaniji sistem temeljen na kvantnim spregama (fizičkom fenomenu koji se pojavljuje kad čestice djeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi nezavisno od drugih, već se gleda kvantno stanje sistema kao cjeline). Jedna od značajnih odlika kvantne transmisije jeste to da ju je gotovo nemoguće prisluškivati dok informacija prelazi sa jednog mjesta na drugo. Upravo to u američkom Ministarstvu energetike žele da iskoriste za stvaranje mreže koju je nemoguće hakovati. Korišćenje kvantne mrežne tehnologije osiguralo bi bankama i medicinskim ustanovama sigurnu razmjenu podataka, ali bi imalo i širu primjenu u vojnoj i komunikacionoj industriji.

Još u februaru, Univerzitet u Čikagu uspješno je demonstrirao kvantnu spregu na osnovu 70 kilometara dugačke kvantne petlje, mrežnog sistema koji je izgrađen u predgrađima Čikaga. To je ujedno bio i prvi primjer gdje kvantna mreža funkcioniše van laboratorije, u stvarnim uslovima. Međutim, sve je još uvijek u fazi razvoja, pa je rano da kažemo kada bismo sa sigurnošću mogli da surfujemo kvantnim internetom, piše Zimo.

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks